Konferencija Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji – od razvoja do implementacije; organizacijom do boljih kvalifikacija, održana je u Beogradu u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vlade Republike Srbije u saradnji sa Evropskom fondacijom za obuku – ETF (European Training Foundation).

Pored predstavnika Ministarstva i  predstavnika Delegacije EU za primenu NOK-a, Konferenciji je prisustvovalo više od šezdeset učesnika iz različitih partnerskih institucija, i to: predstavnici Ministarstva za rad, stručnjaci za NOK, članovi Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, predstavnici Zavoda za unapređivanje i obrazovanje, socijalni partneri (predstavnici poslodavaca i sindikata), Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici privrednih komora, predstavnici EU delegacije i drugih međunarodnih organizacija.

U uvodnom delu konferencije, pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić kroz prezentaciju Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji ukazala je na značaj uspostavljanja jedinstvenog – integralnog okvira kvalifikacija, kojim će biti obuhvaćeni svi nivoi i vrste kvalifikacija.

– Nacionalni okvir kvalifikacija važan je ne samo za nas, koji se bavimo obrazovanjem, već je značajan za poslodavce i tržište, što će, svakako, dati značajne efekte za bržu i bolju zapošljivost i razvoj  Republike Srbije u celini. Zato želimo da nacionalni okvir kvalifikacija svi zajedno implementiramo u sva područja rada i da kao socijalni partneri, doprinesemo rešavanju i uređenju politike zapošljavanja, posebno mladih, rekla je Mandić i dodala da se očekuje da ta saradnja bude partnerska, uspešna i transparentna, što će omogućiti da Srbija postane ravnopravna članica evropskog društva u oblasti razvoja kvalifikacija.

Ministarstvo je prihvatilo saradnju sa ETF-om, sa željom za modernizacijom i unapređivanjem  kvalifikacija u Srbiji i poboljšanjem zapošljivosti. Takođe,  u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, budući koncept obrazovanja kao nacionalni prioritet predviđa takav sistem kvalifikacija koji će biti i tržišno fleksibilan i relevantan.

Šon Mendez iz Evropske fondacije za obuku izrazio je spremnost da ETF i u narednom periodu pruži podršku Ministarstvu za uspostavljanje i implementaciju NOK-a u Srbiji, a u cilju povezivanja Srbije sa drugim zemljama koje primenjuju svoj nacionalni okvir kvalifikacija, čime bi se i naša zemlja uključila u evropski sistem kvalifikacija. Kao primer osnaživanja socijalnih partnerstva, biće formirana Međuministarska radna grupa (MMG) kao telo u čiji će sastav, pored Ministarstva, biti uključeno 20 institucija koje će doprinositi razvoju i unapređivanju kvalifikacija i njihovom povezivanju sa tržištem i poslodavcima.

Svi institucionalni subjekti izrazili su spremnost da budu implementirani u razvoj i uspostavljanje nacionalnog okvira kvalifikacija i time doprinesu rešavanju problema zapošljavanja stanovništva i unapređivanju razvoja društva i tržišta u celini, što će omogućiti da Srbija postane ravnopravna članica evropskog društva.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije link

Korisni link: European Training Foundation link