Kruševac:  Damnjan Petrović je đak druge godine Prve tehničke škole u Kruševcu. Pohađa smer mašinski tehničar motornih vozila. Iako je to bila škola koju je želeo da upiše nije siguran da je to profesija kojom bi se bavio.

„Još uvek ne znam čime bih se bavio u životu. Ovaj smer je bilo moja druga želja, ovo bi moglo da bude moje buduće zanimanje, ali bih želeo i da studiram“ kaže on. Ukoliko sutradan ne bi mogao da radi u struci ne bi mu, kaže, smetalo da radi bilo koji posao, odnosno ne bi sedeo skrštenih ruku već bi „morao nešto da preduzmem povodom toga“.

Na radionici „Karijerni kutak“, koju je nedavno pohađao, uspeo je, kaže, da nauči nešto novo. Bila je aktivna i zabavna i smatra da su takve obuke za njega i njegove vršnjake veoma korisne.  Na pomentoj obuci bio je i Janko Mijajlović, Damnjanov dugar iz odeljenja. Iako je najpre mislio da će biti dosadno tokom obuke je shvatio da je zanimljiva, zabavna i da može dosta toga da nauči.

„Planiram da nakon srednje škole upišem fakultet. Najradije bih se u životu bavio fudbalom, koji trenuram, ali moram istovremeno da imam završenu neku školu“ kaže on.

Polaznici ove radionice su, kako su rekli, tokom radionice saznali kako bi trebalo da postavljaju ciljeve u životu te šta bi trebalo da rade kako bi bili uspešni u poslu kojim bi se bavili. Radionice karijernog vodjenja i savetovanja, pod nazivom „Karijerni kutak“ sprovodi Omladinski savet Kruševac u okviru projekta „Znanjem do posla“.

U pomenutuj grupi bilo je 19 đaka druge godine Prve tehničke škole, smerovi elektrotehničar računara i mašinski tehničar motornih vozila.

„Cilj je da im pokažemo put koji će ih dovesti do toga kako da izaberu svoju karijeru. Oni znaju svoje veštine, ali ne znaju da ih prepoznaju, ne znaju da to mogu da primene u poslu sutradan“ kaže psiholog, Marija Pekić koja sa Tijanom Stefanović, diplomiranim ekonomistom, vodi radionice.

Pekićka objašnjava da se sa polaznicima najpre radi na samospoznaji sopstvenih sposobnosti. Sledi informisanje o tome kako mogu da  istraže koji fakulteti postoje, koji su to predmeti koje će izučavati, odnosno za one koji ne žele da studiraju upućivanje na to na kojim sajtovima mogu da nadju informacije o poslovima. Na kraju je donošenje odluke, pisanje radne biografije i motivacionog pisma, preiprema za razgovor sa poslodavcem, šta je to što obično poslodavci zahtevaju, kako teče razgovor, kako treba da se obuku i ponašaju.

„Predvidjeni su i susreti sa ljudima koji se bave određenim zanimanjem. To će biti realizovano krajem marta za zainteresovane polaznike iz svih grupa. Tada dovodimo ljude iz sveta rada, a deca im postavljaju pitanja – kako su se odlučili za odredjeno zanimanje, kako su se zaposlili, koje su prednosti tog posla, koji su nedostaci, kolika je zarada, kakva je mogućnost usavršavanja“ objašnjava Pekićka.

Deca, kako pokazuje dosadašnja praksa, najčeše žele da čuju iskustva kriminalističkih inspektora, programera i forenzičara.

Jednodnevne radionice u Karijernom  kutku, u okviru projekta „Znanjem do posla“, u Kruševcu ove godine treba da prođe 450 srednjoškolaca. Karijerne savetnice će, takođe, tokom godine u školama držati informativne sesije, gde će djake obavestiti o pomenutim radionicama i projektu „Znanjem do posla“. Prošle godine održavane su trodnevne radionice karijernog savetovanja. Njih je pohađalo 286 mladih od 15 do 30 godina, srednjoškolaca, lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje te štićenika Vaspitno popravnog doma.