Novi Pazar:  Novopazarci Mejrema Đulović i Jasmin Ukić su diplomirani slikari. Svoju kreativnost i talenat, osim platna, već neko vreme prenose i na tekstil.  Zahvaljujući programu “Znanjem do posla” naučili su da prave odevne predmete od džinsa što će im oboma, kako kažu, olakšati život i stvoriti dodatne izvore prihoda.

Za spoj umetnosti i šivenja kažu – idealna kombinacija!

Više znanja – veća nezavisnost

Mejrema voli da slika, a umetnička dela kreira i van platna. Mogućnost da nauči više o tkaninama na koje često prenosi svoj talenat, kao i želja da nauči alternativni zanat, motivisala je da se prijavi na obuku za krojača tekstila u organizaciji Škole za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara:

“Poslednje vreme oslikavam garderobu, a tokom ove obuke sam naučila i da šijem koristeći razne tipove mašina, kao i sve procese nastanka odevnih predmeta. Sada ću moći sama da sašijem sve ono što osmislim, neću morati da molim druge” kaže Mejrema, inače master slikarstva.

Odeću koju je do sada kreirala, Mejrema je prodavala na internetu. Veruje da će sada, kada je savladala krojački zanat, taj posao moći i da proširi.

“Sada sam bar sigurna – ako ne uspem u slikarstvu, imam konkretan zanat u rukama od kojeg ću moći da zarađujem za život!”

Povezati lepo i korisno

Kao i Mejrema, Jasmin je slikar koji se bavi i oslikavanjem odevnih predmeta, uglavnom marama. Prodaje ih preko interneta i zadovoljan je novim šansama koje mu pruža projekat. I on obuku vidi kao način da nauči nešto novo, unapredi svoje znanje i poveća prihode.

“Želja mi je da kroz ovu obuku nađem način da spojim dizajn tekstila i slikarstvo, da pronađem sebe u ovom krojačkom svetu koji je veoma kreativan”, kaže Ukić.

Obuka na radnom mestu

Slikarski dvojac je deo grupe od dvadesetak mladih koji su prošli 50 dana obuke za krojača pod stručnim okom profesora Harisa Ademovića iz Škole za dizajn tekstila i kože, koja je organizator i nosilac ovog projekta čiji je cilj podizanje zapošljivosti mladih u Novom Pazaru.

“Cilj nam je bio da kroz ovaj projekat nezaposlene mlade naučimo veštinama sa kojima će moći lakše da nađu posao u tekstilnoj industriji, pre svega da naule da kroje “farmerice”, jer je to jedno od traženijih zanimanja u Pazaru. Oni su prošli obuku za rad na velikom broju različitih mašina, savladali su sve operacije na njima i sada mogu da rad u bilo kojoj fabrici“ kaže zadovoljno Ademović

Za potrebe realizacije projekta obuke na radnom mestu, profesor Ademović se i sam našao u školskoj klupi iz koje je prošao obuku za mentora. Postojanje obučenog mentora u kompaniji koja sprovodi projekte obuke na radnom jedan je od uslova koji moraju biti ispunjeni pre nego što mladi krenu na obuku.

Na ovaj način osigurava se ne samo da mladi dobiju stručnu pomoć tokom učenja radnih veština, već da i firme dobiju zaposlene koji su obučeni da prenose znanje, kako bi se neki eventualni programi obuke u budućnosti lakše realizovali.

Šta dalje?

Obuka je imala dva dela – teorijski i praktični. Nakon teorijskog dela obuke u Školi za dizajn teksitla i kože, polaznici će nastaviti dalje usavršavanje u fabrici “Maxers”, jednom najvećih proizvođača odeđe u Novom Pazaru. Ovde će imati priliku da se kroz plaćenu praksu i uz nadzor mentora usavrše za proizvodnju odeće od džinsa.

Maxers je spreman da najboljima ponudi posao, a da se ovaj vid obuke najčešće završi ponudom za posao najbolje svedoči i primer Kragujevca, gde je od 134 mladih obučavanih za 10 zanimanja kroz istovetan program obuke na radnom mestu, ponude za posao dobilo njih 69, dok još 50tak očekuje ponudu za posao u narednih godinu dana.

Znanjem do posla – Novi Pazar:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Novom Pazaru, sredstvima iz svog “Opportunity” Fonda, realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja tehnologa u mlekarstvu, tapetara i krojača džinsa.

Kroz program obuke za krojača džinsa proćiće 24 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 31.000 švajcarskih franaka. Za obuku 15 novih tapetara odvojeno je 17.000 švajcarskih franaka, dok će još 15 mladih biti obučeno za tehnologe u mlekarstvu u projektu vrednom 23.500 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa smetnjama u razvoju. U njega je uloženo blizu 39.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 20 mladih Pazaraca sa smetnjama u razvoju. Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske.

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Novom Pazaru je Kancelarija za mlade Novog Pazara.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinar:Nikola Kočović / Uredio: Tibor Jona

 

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Škola za dizajn tekstila i kože, Novi Pazar – LINK
Kompanija Maxers, Novi Pazar – LINK
Kancelarija za mlade, Novi Pazar – LINK