Kragujevac: „Znanjem do posla“ upravljanja sredstvima transporta u građevinarstvu

Tehničar unutrašnjeg transporta 27-godišnji Slobodan Raković odlučio se za stručnu obuku po programu „Znanjem do posla“ kako bi stekao sertifikat koji je „na ceni“ kod poslodavaca u građevinarstvu, proizvodnji, veleprodaji… i danas je „na ti“ sa viljuškarom koji vozi u jednoj velikoj kompaniji u Kragujevcu.

Ovaj tih, ozbiljan mladi čovek, sa jasnim stavom o svojoj karijeri, kaže da je želeo da „proširi vidike“, shvatajući potrebe savremenog tržišta, pa je odlučio da, pored viljuškara, savlada i veštinu upravljanja drugim sredstvima transporta, kao što su podizna platforma i mosna dizalica.

„Završio sam za tehničara unutrašnjeg transporta u Politehničkoj školi i  godinu dana kasnije počeo da radim u fabrici automobila. Želeo sam da proširim veštine, budem konkurentniji i da sebi otvorim neke nove mogućnosti na tržištu.“

Za obuku „Znanjem do posla“ Slobodan je saznao preko društvenih mreža i prijavio se. Prošao je 40 časova teorije i 60 časova praktične obuke u tri preduzeća. Kaže da je obuka bila odlična, kombinacija novih teorijskih znanja i onog poznatog iz škole, uz praktično učenje novih veština. Praksa je bila organizovana u tri firme: „Jadran  plus“, „HTL“ i „Sloga“ u Kragujevcu.

„Rad na dizalicama je bio potpuno novo iskustvo za mene. Najkomplikovanija mi je bila obuka kako pravilno vezati teret, da se ne prevrne. Sve mora da ide polako i pažljivo, da se manipuliše bez naglog cimanja, pošto je u pitanju gabaritni teret“, kaže Slobodan.

 

On je zadovoljan obukom jer je stekao nove veštine koje su tražene u firmama koje obavljaju transport različitog tereta. Novi sertifikat pruža mu, kaže, više izbora u karijeri.

U obuci „Znanjem do posla“ za operatera unutrašnjeg transporta učestvovalo je 16 polaznika iz Kragujevca. To su bili mladi ljudi sa III i IV stepenom obrazovanja mašinske struke, ali i jedan student slikarstva, diplomirani ekolog i devojka koja je frizer po struci.

Posle obuke, svi su oni krenuli svojim profesionalnim putem. Neki polaznici obuke uspeli su da se zaposle i da rade baš na sredstvima transporta u kompanijama u Kragujevcu, dok su drugi otišli u inostranstvo.

Obuka u rukama iskusnog tima

Za pripremu obuke i njeno izvođenje bila je zadužena firma „ Green inženjering“ iz Kragujevca sa  višegodišnjim iskustvom u izvođenju stručnih obuka po zahtevu poslodavca.

 

„Pored obuka iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, „Green inženjering“ radi i stručne obuke za viljuškare, podizne platforme, mosne dizalice, upravljanje kranom, pošto zakon obavezuje poslodavce da za takve veštine radnici budu sertifikovani „ kaže Verica Maksimović iz Green inženjeringa.

Ona navodi da su u preduzeću „Green inženjering“, uz program E2E, stekli nova iskustva.  Ova firma je prvi put učestvovala u obuci mladih radnika, a ne iskusnih, kao do sada.

Svoje klasične programe obuke „Green inženjering“ je prilagodio mladim polaznicima tako što je kroz projekat „ Znanjem do posla“ objedinio obuke za tri zanimanja.

„Poslodavac nema mogućnosti da plaća radnika da mu samo vozi viljuškar, potreban mu univerzalni radnik koji zna da radi i sa ostalim sredstvima unutrašnjeg transporta – dizalicom, kranom. Zbog toga smo prvi put u okviru programa „Znanjem do posla“ obučavali radnike takoreći za tri zanimanja“, kaže Verica Maksimović.

 

 

Zaposleni u Green inženjeringu učestvovali su u osmišljavanju programa obuke, bili su i predavači, sarađivali sa mentorima praktične obuke u kompanijama, brinuli o organizacij i polaznicima, kao i u ocenjivanju napretka praktikanata. U ovom preduzeću kažu da je obuka E2E bila vrlo složena  i jedna od najtežih, jer se uči kroz rad u različitim uslovima, negde se radnik penje na više od 10 metara, radi na neravnom terenu, gradilištu ili u proizvodnji, a posebno je važna primena mera bezbednosti na radu.

Uz E2E unapređen status izvođača obuke

Angažovanje na projektu „Znanjem do posla“ u kompaniji „Green inženjering“ vide kao izuzetno pozitivan korak u poslovanju. Učešće u E2E je bilo i „odskočna daska“ za ostvarenje ranije postavljenog profesionalnog cilja ove firme.

„Podneli smo pre više od godinu dana Ministarstvu prosvete zahtev za dobijanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti za četiri zanimanja koja su nam najviše tražena – viljuškarista, podizna platforma, sve vrste dizalica i elektro-vučni voz. S tim rešenjem Ministarstva prosvete naš sertifikat bi bio validan za sve firme. Prosvetna inspekcija je u septembru potvrdila da zadovoljavamo sve uslove i standarde koje propisuje Ministarstvo po zakonu za obrazovanje odraslih. Konačno rešenje očekujemo u toku ovog meseca“, kaže Verica Maksimović.

U Green inženjeringu navode da su kroz projekat svi mnogo naučili i da su raspoloženi da se i ubuduće angažuju u programima obuke mladih bez posla u cilju jačanja njihovih kompetencija prema potrebama poslodavaca i bržeg zapošljavanja.

 

Tekst:  Gordana Mirović

Uredila: Sandra Vlatković