Novi Pazar: Mladom Edibu Musi je ostao još jedan ispit do sticanja diplome Tehnološko-prehrambenog fakulteta, ali je uz pomoć programa “Znanjem do posla” već obezbedio zaposlenje u mlekari “Pešter food”.

 

Ovaj dvadesetpetogodišnji Novopazarac u razgovoru za E2E kaže da kao mali nije maštao da postane pilot, vatrogasac, lekar ili profesor, već da mu je želja upravo bila da pravi proizvode od mleka.

 

– Prava je retkost kada neko dobije priliku da se bavi poslom koji voli, a da ne pričamo da sam do zaposlenja došao direktno sa fakulteta. Velika je stvar imati posao danas, zarađivati i ne zavisiti od roditelja, koji su sada rasterećeni. Plata donosi sigurniju budućnost, sada mogu razmišljati i o ženidbi, planiranju porodice – priča Musa.

 

On je bio jedan od 15 polaznika šestomesečne obuke (po tri meseca teorijske i praktične) za proizvođače mlečnih proizvoda, a koji je “Znanjem do posla” organizovao za mlade nezaposlene Novopazarce.

 

Edib kaže da je uspeo da savlada osnovne procese proizvodnje tradicionalnih proizvoda ovog kraja, sira, kajmaka i paprike u pavlaci, kao i da je tokom obuke naučio više nego tokom fakulteta.

 

– Iako smo imali predmet koji obrađuje proizvodnju mleka, na fakultetu smo učili samo teoriju, a to ne može da se poredi sa ovim iskustvom i stečenim znanjem. Razlika je kao dan i noć. Kamo sreće da smo slične obuke imali tokom studiranja, jer je smer dobar i kadrovi su potrebni našim mlekarama i mesarama, ali sumnjam da su diplomci, bez ovakvih praksi, spremni da se odmah uključe u proces proizvodnje – naglašava Musa.

 

Vlasnik mlekare “Pešter food” Ertan Bogućanin kaže da je, osim Ediba, zaposlio još jednu polaznicu obuke, a da sa proširenjem proizvodnih kapaciteta, posao čeka još njih dvoje.

 

– Svi su podjednako bili zainteresovani da nauče ovaj posao i većinom su ga savladali. Ostale su još neke finese u proizvodnji, ali to će steći vremenom. Uskoro planiramo instaliranje nove opreme, kao i širenje palete naših proizvoda uvođenjem jogurta i paster mleka. Biće posla za sve koji žele da rade i uče – priča Bogućanin čija se mlekara nalazi u selu Delimeđe, dvadesetak kilometara od Novog Pazara.

 

U okviru programa “Znanjem do posla” Bogućanin i polaznici obuke imali su priliku i da obiđu Mlekarsku školu u Pirotu i upoznaju se sa načinom pravljenja čuvenog pirotskog kačkavalja, ali i načinima funkcionisanja mlekara u tom gradu.

 

– Videli smo kako oni poštuju standarde u procesu pripreme, proizvodnje i čuvanja mleka i proizvoda. Ono u čemu su bolji od nas je tržišno pozicioniranje proizvoda, brendiranje i marketing. To moramo da popravimo ukoliko želimo da budemo konkurentni na tržištu – zaključuje vlasnik mlekare “Pešter food”.

 

Za obuku 15 tehnologa u mlekarstvu, deficitarnog zanimanja u Novom Pazaru, program “Znanjem do posla” izdvojio je 23.500 franaka iz svog “Opportunity” fonda.

 

Novinar i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković