Beograd: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da IT sektor ima veliki potencijal i da može da bude oslonac privrednom rastu i ekonomskom razvoju Srbije povodom pilot programa u Beogradu u kojem su 23 polaznika prekvalifikovana za IT sektor.

Jedan od kurseva u pilot programu prekvalifikacija u IT sektor završen je 11.avgusta na Fakultetu organizacionih nauka, a 23 polaznika dobila su diplomu o uspešno završenoj obuci u programskom jeziku Java.

– IT sektoru nedostaju ljudi, a ovaj program je osmišljen tako da, kroz dodatnu edukaciju, kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija. Ovaj sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja Srbije”, rekla je Ana Brnabić, premijerka Vlade Srbije.

Ona je kazala da kandidati koji završe obuku prekvalifikacije povećavaju svoju šansu da brže nađu posao u IT sektoru.

Obrazovni profil polaznika edukacije je raznovrstan, od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima, a najveći broj polaznika ima srednju stručnu spremu i starosti je od 26 do 35 godina, dok pojedini imaju i više od 56 godina.

Pilot program je u aprilu ove godine pokrenuo ministarski Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije.

Ministar za rad, Zoran Đorđević izjavio je da to ministarstvo do kraja godine planira dodatnih 170 miliona dinara za prekvalifikaciju u IT sektor to jest za osposobljavanje još 900 ljudi.

“U ovoj godini 1.000 osoba biće prekvalifikovano u IT stručnjake. S obzirom na potrebe tržišta, izvesno je da će svi potom dobiti posao. U budžetu za 2018. godinu, plan nam je da pored opredeljivanja sredstava za osposobljavanje IT stručnjaka omogućimo prekvalifikaciju i za druga zanimanja za koje postoji tražnja na tržištu rada. Time ćemo doprineti i da stopa nezaposlenosti bude smanjena”, naveo je Đorđević.

Izvor: novaekonomija.rs link

Izvor: novaekonomija.rs link