Gradonačelnica Vašingotona, glavnog grada Sjedinjenih država, Mjurijel Bovser (Muriel Bowser) realizovala je program koji je u isto vreme naučio nezaposlene mlade ljude novim radnim veštinama, povećao energetsku efikasnost siromašnih domaćinstava u gradu i smanjio im račune za električnu energiju i povećao broj domaćinstava koje koriste obnovljive izvore energije.

Najpre su nezaposleni mladi ljudi iz Vašingtona obućeni da postavljaju solarne panele na objekte, što je veština koju se sve više poslodavaca traži. Potom su svoje veštine demonstrirali postavljajući solarne panele na kuće siromašnijih građana Vašingtona, pomažući im tako da svoje troškove smanje za 600 dolara godišnje, što je otprilike jednomesečni izdatak za životne namernice za jednu prosečnu porodicu.

Ovaj program je jedan od boljih primera kako lokalne zajednice mogu pomoći smanjenje nezaposlenosti i istovremeno podići životni standard svojih građana bez oslanjanja na “veliku” državu. Treba reći i da Vašington D.C nije “klasičan” grad jer u okviru američkog sistema uživa status veoma sličan statusu savezne države, te da stoga ima malo veća ovlašćenja i prihode kojima može raspolagati pri realizaciji ovakvih programa.

Izvor: Wtop link