Zamenica direktora Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) Rut Huber izjavila je danas u Novom Pazaru da će njena zemlja ostati posvećena pružanju podrške ovom gradu i regionu.

 

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave kazala da je ovaj region veoma važan za SDC, koja od 2006. godine sarađuje sa raznim institucijama sa ovog prostora.

“U Novom Pazaru realizujemo devet projekata iz oblasti našeg razvojnog programa, poput upravljanja, ekonomskog razvoja i zapošljavanja i migracija. Posebnu pažnju pridajemo i socijalnoj inkluziji i uključivanju osoba sa teškoćama. Zato je veoma bitan program ‘Znanjem do posla’ kojim podržavamo zapošljavanje mladih osoba jer smo svesni visoke stope nezaposlenosti i nivoa emigracija”, rekla je Huber.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da su projekti koje su Švajcarci podržali od velikog značaja za žitelje ovog grada i da je njihovom implementacijom poboljšan kvalitet života Novopazaraca.

“Raduje nas njihova posvećenost podršci Novom Pazaru i Sandžaku, a pogotovo vest da su za programe namenjene nama povećali budžet za 10 odsto. Tu je i program Swiss PRO koji nam omogućava da apliciramo za dobijanje sredstava za realizaciju bitnih projekata”, izjavio je Biševac.

Delegacija Švajcarske, u kojoj su bili i ambasador u Srbiji Filip Ge i direktorka SDC u našoj zemlji Ursula Lojbli, tokom posete Novom Pazaru obišla je i pojedina preduzeća, ustanove i organizacije čiji rad su u proteklom periodu podržavali.

 

Izvor:  radiostoplus.com link