Pirot:U Pirotu su završene obuke za CNC operatere i zavarivače. U tri kompanije obučavalo se 26 mladih. Dobra vest je da je čak polovina njih odmah nakon obuke dobila i zaposlenje, što govori ne samo o kvalitetu programa, već i o ozbiljnosti mladih ljudi u Pirotu. Projekat “Znanjem do posla” se nastavlja i uskoro mlade očekuju nove obuke za nova zanimanja.

 

“Nastavljamo sa projektom ”Znanjem do posla”. Obuke za dva zanimanja, za zavarivača i CNC operatera su završene početkom jula. Na obuci su bila 24 polaznika koji su obuku uspešno završili. U narednom periodu ćemo polaznicima i mentorima dodeliti sertifikate”, kaže Mira Zlatkov iz JOB Info centra u Pirotu.

 

 

Program ”Znanjem do posla” realizuju u Pirotu Udruženje Osveženje i ZIP centar koji su partneri na ovom projektu.

 

Da su obuke zavšene uspešno, najbolje govori podatak da je 13 polaznika dobilo posao u kompanijama gde su bili na obuci.

 

“To je sjajan rezultat i to su pravi efekti obuka na radnom mestu. Takva obuka su se pokazala  kao efikasan model”, dodaje Zlatkov.

 

Obuka za ova zanimanja organizovana je u kompanijama ”D Company”, “JLB-Soulier”, STR ”Stojanović”, ”Varmont” i Preduzetničkoj radnji Božidara Mijića. Saradnja sa kompanijama je prema rečima Mire Zlatkov bila veoma dobra.

 

“I u kompanijama su zadovoljni rezultatima projekta i činjenicom da su po “svojoj meri” mogli da obuče kadar koji im je potreban”, navodi Zlatkov.

 

U razgovorima tokom obuke polaznici su rekli da su zadovoljni obukom, znanjima i novim veštinama kojima ih uče mentori. Većini se ostvarila želja da odmah nakon završene obuke, dokazavši kompetencije, dobiju i očekivano ali i zasluženo zaposlenje.

 

„Ovo je moja struka. Projekat i ova obuka su dobri jer ćemo steći nova znanja i moći ću da nađem posao koji nije težak. Voleo bih da se zaposlim u ovoj kompaniji. Verujem da ćemo posle završene obuke moći veoma brzo da se uključimo u proces proizvodnje”, rekao nam je još tokom teorijske obuke, Milan Đorđević iz Crvene Reke kraj Bele Palanke koji je završio Mašinsko-tehničku školu u Nišu.

 

 

Program ”Znanjem do posla” finansijski su podržale vlade Švajcarske i Srbije.

 

Uskoro novi programi obuke

Prema rečima Mire Zlatkov iz JOB info centa, u toku je priprema programa nove obuke za službenike fizičkotehničkog obezbedjenja.

 

“Priprema se i poseban program za lica iz teže zapošljivih socijalnih kategorija stanovništva. Radiće se na unapredjenju informatičke pismenosti, kroz obuku za korišćenje MS Office paketa, koju će pohađati tridesetak polaznika”, kaže Zlatkov.

 

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković