Pirot:O svojim utiscima sa obuke mladih Romkinja za posao kozmetičarke, za E2E govori vlasnica Salona lepote “Luminica”, Luminica Petrović, jedna od najpoznatijih pirotskih kozmetičarki i žena u čiji se salon lepote rado odlazi.

Luminica je u saradnji sa pirotskim Udruženjem “Ternipe” i uz podršku našeg programa pomogla mladim Romkinjama bez škole ili samo sa završenom osnovnom školom da nauče osnove kozmetičarskog posla i otškrinula im vrata ovog unosnog zanimanja.

O devojkama i obuci tokom koje im je bila mentor Luminica kaže:

“Biće mi žao kada se obuka završi”

Veoma sam prijatno iznenađena, 15 godina radim ovaj posao i bolju grupu nisam imala. Vidi se da su devojke zainteresovane za posao, vredne su, umešne, pedantne i kao da su najvrednije došle u moj salon da uče za kozmetičarku.

Moja ćerka Dragana, doktorka medicine, držala im je uvodne časove o anatomiji, mišićima, ulozi kože, kostima, o svemu onom što treba da znaju iz medicine, a što je povezano sa našim poslom.

Naročito je bila interesantna praksa, svaki moj pokret su otpratile. Kazale su mi posle da su im proletela ta dva sata kada sam im prvi put pokazivala tretman lica na modelu, u realnoj situaciji. Kad smo prošle sve delove tretmana, rekla sam im da pozovu rođake ili prijateljice da im besplatno pruže tretman lica, kao vežbu uživo. Fenomenalno su se snašle kao kozmetičarke!

Stvarili smo jako dobru atmosferu, uzajamno poverenje, lako smo se dogovorile oko svega važnog i biće i meni i njima žao kada se ova obuka završi.

 

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Zip centar – LINK
Udruženje “Osveženje” – LINK