Pirot: Mladima koji su završili obuke u okviru projekta vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“ dodeljeni su danas sertifikati u velikoj sali skupštine grada Pirota. Kroz ovaj pilot projekat obuke na radnom mestu, nove veštine i znanja za inače deficitarna zanimanja obučeno je preko 40 nezaposlenih Piroćanaca mlađih od 30 godina. Obuke je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije „Znanjem do posla“, podržala Vlada Švajcarske sa blizu 90.000 eura.

Aktivnosti programa “Znanjem do posla” u Pirotu posebnu pažnju posvetili su pripadnicima romske zajednice kako bi im pomogli da prevaziđu prepreke na putu do njihovog posla. „Znanjem do posla“ omogućio je različite obuke za  osnaživanje 80 mladih Romkinja (od kojih je 23 prošlo obuke na radnom mestu) koje su inače teže zapošljive na tržištu rada, a koje nemaju ili imaju samo završenu osnovnu školu.

„Zadovoljni smo što i u Pirotu ponavljamo dobre rezultate postignute na obukama u Kragujevcu i Knjaževcu i što postaje jasno da naš metod obuke na radnom mestu odgovara i nezaposlenim mladim ljudima i poslodavcima. Jednima jer daje veštine i znanja koje ih brže vode do posla i ekonomske nezavisnosti, kao i priliku da osete radnu atmosferu, a drugima jer im rešava akutni problem nedostatka kvalifikovane radne snage. Očekujemo novi ciklus u Pirotu“ izjavila je Milena Janković, ispred programa „Znanjem do posla“.

 

U Kragujevcu se istom metodom od 134 obučenih mladih za 10 traženih zanimanja nakon manje od 6 meseci zaposlilo čak 69 mladih koji do tada nisu imali posao, dok se u Knjaževcu u istom periodu obučilo 47 mladih od kojih je 21 zaposlen nakon obuke.

„Želeli smo da ciljevima ovog projekta dotaknemo i strateške ciljeve grada. Ispostavilo se da postoje poslodavci kojima je potreban kvalifikovan kadar. Metod učenja na radnom mestu se pokazao kao pravi. Pokazalo se takodje da je indudstrija obrade metala zlatni rudnik u našem kraju. Naravno, pored obuke u ovom sektoru, značajne su i obuke za grafičke opetrarete, vrtlarke, kozmetičarke, poslastičare, geontrodomaćice… Sva ova zanimanja imaju svoje mesto u gradu. Naravno, dragocena je saradnja sa Tehničkom školom u Pirotu i ostalim partnerima. Uspostavili smo Job info centar i Karijerni centar za mlade. Grad Pirot je prepoznao potrebe za osnivanjem Trening centra za mlade i učenje na radnom mestu i Start-up centar. Nadamo se novom pozivu i očekujemo nove partnere.“ izjavio je Miloš Colić, u ime konzoricijuma ZIP Centra u Udruženja Osveženje, partnera na projektu u Pirotu.

 

Važno iskustvo

Zadovoljni su i nezaposleni mladi koji su prošli obuku.

„Obuka je bila u firmi D Company. Ovo je bila odlična prilika za sticanje novih znanja i veština. Praktičan rad je bio odlično organizovan. Ujedno sam stekao šansu da pored sticanja novih znanja dobijem i priliku za zaposlenje. Radio sam na CNC strugu. Reč je o veoma zahtevnom poslu, ali je iskustvo dragoceno” kaže Dušan Marković, jedan od polaznika obuke.

 

I Jasmina Demirović tvrdi da joj je iskustvo na programu bilo korisno:

„Nigde nisam radila pre ovog projekta. Obuku je organizovao Crveni krst i ona mi puno znači. Stekla sam jedno potpuno novo iskustvo i mogu da radim ovaj posao-kaže Jasmina Demirović koja je preko Crvenog krsta bila na obuci za gerontodomaćicu.

 

Ivana Đošić, obuku je prošla u renomiranoj štampariji “Pi-press” koja važi za jednu od najboljih u Srbiji.

„Bila sam na obuci za grafičkog operatera. Po struci sam tehnolog za farmaceutsko-kozmetičko inženjerstvo, ali nisam mogla da se zaposlim u struci. Naučila sam nešto novo a posao je jako kreativan i rado bih radila ovaj posao u Štampariji- kaže Ivana Djošić, koja je bila na obuci u Štampariji ”Pi-press” i kojoj je ovo takođe prvo zaposčenje.

 

Vredne radnice

Izvršna direktorka JP Komunalac Nada Avžner zadovoljna je rezulatitma obuke, a pre svega polaznicama koje je u saradnji sa njima odabralo Udruženje građana „Ternipe“ iz Pirota.

 „One su vredne radnice i puno su nam pomogle u našim poslovima. Pri kraju su obuke koju su uspešno prošle. Videćemo šta će biti posle, jer mi iako imamo potrebe za radnicima, i dalje je na snazi uredba o zabrani zapošljavanju u javnom sektoru. To je veliki problem”, kaže Avžner.