Pirot: Korisne infomacije za izbor budućeg zanimanja

Predstavnici JOB Info centra u Pirotu organizovali su radionice za učenike osmog razreda osnovnih škola u Pirotskom okrugu. Na ovaj način učenici su dobili neophode informacije za predstojeći upis u srednje škole. Jedna od radionica organizovana je za osmake OŠ ”Dušan Radović” u Pirotu.

–  Planiram da upišem Ekonomsku školu u Pirotu, smer finansijski administrator. Dopada mi se ovaj smer. Došla sam na ovu radionicu kako bi se informisala o zanimanjima koje nude srednje škole – kaže učenica osmog razreda OŠ ”Dušan Radović” u Pirotu Sara Pejčić.

 

 

Učenik iste škole Danilo Antić bi želeo da upiše Tehničku školu, smer vozač motornih vozila.

–  Volim da vozim, ali ovakve radionice nam dosta pomažu oko izbora pravog zanimanja u budućnosti, kao i adekvatne profesionalne orijentacije – kaže Danilo.

Nemanja Pavlović želi da upiše takođe Tehničku školu, smer elektrotehničar.

–  Ovaj smer mi se dopada. Raspitao sam se o predmetima i smeru koji želim da upišem u školi. Ova radionica i prezentacija je iz tog razloga za mene jako značajna – kaže Nemanja.

Radionice imaju za cilj da informišu učenike kako da pravilno izaberu buduće zanimanje koje najviše odgovara njihovim afinitetima i kapacitetima.

Karijerni savetnik u JOB Info centru Marko Cenić kaže da učenike na radionicama informišu o tome ko sve može da im pomnogne i na koji način kako bi odabrali baš zanimanje koje je najpribližnije i njihovim interesovanjima i željama.

–  Na našem sajtu postoji i kviz interesovanja. Pomažemo im da donesu pravu odluku i da upišu srednju školu koju žele. Trudimo se da ih podstaknemo na razmišljanje, da na vreme promisle šta će posle osnovne škole, da im objasnimo šta je gimnazija, a šta ostale stručne srednje i umetničke škole, koji su to smerovi i za koja zanimanja ih pripremaju. Pripremili smo i na raspolaganje učenicima smo stavili i Vodič za buduće srednjoškolce, ali i informacije o onome što se traži na tržištu rada – kaže Cenić.

 

 

Učenici završnih razreda i njihovi roditelji imaće sve neophodne informacije o mogućnostima upisa.

–  Ove informacije su veoma važne učenicima završnih razreda. JOB Info centar nam izlazi u susret da zajedno pomognemo ovim mladim ljudima da izaberu srednju školu i zanimanje u skladu sa njihovim afinitetima, mogućnostima i željama. Ova radionica je jedna u nizu koju ćemo organizovati za učenike osmog razreda. Nadamo se da će ovakve radionice biti i za učenike sedmog razreda- kaže psiholog u osnovnoj školi “Dušan Radović” Jovana Krasić.

U JOB Info centru kažu da će ovakve radionice koje su deo projekta “Znanjem do posla”, organizovati za sve osnovce u školama Pirotskog okruga.

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković