Pirot:Posle uspešnog prvog ciklusa obuka u okviru projekta ”Znanjem do posla”, uskoro počinje drugi ciklus obuka u kompanijama u Pirotu. Prve obuke u okviru projekta ”Zaposleni po meri vašeg bizniza” počinju za petnaestak dana.

Projekat ”Zaposleni po meri vašeg biznisa” je svojevrsni nastavak projekta ”Znanjem do posla”.

 

„U okviru projekta ‘Zaposleni po meri vašeg biznisa’ organizovaće se obuka za CNC operatere i zavarivače u Pirotu“, kaže  Mira Zlatkov iz Konzorcijuma ZIP centra i Udruženja ”Osveženje” u Pirotu, partnera na ovom projektu.

 

Za sada su odobrena ova dva projekta  i obuke za ova zanimanja biće realizovane u kompanijama koje su iskazale potrebu za radnicima ovih struka.

 

 

“Javni poziv je raspisan krajem prošle godine. Namenjen je pre svega poslodavcima koji imaju potrebu za novom radnom snagom i koji žele da na ovakav način svoje novozaposlene uključe u proces rada. Za sada su, u okviru programa ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”, odoboreni predlozi projekata za obuku mladih za CNC operatere i zavarivače. Reč je o zanimanjima za koje su kompanije iskazale najviše interesovanja i potrebe“, kaže Zlatkov.

 

Obuke za ova zanimanja biće realizovane u kompanijama koje su iskazale potrebu za radnicima ovih struka. Praktičnom delu prethodiće teorijska obuka.

 

„Kad je reč o zanimanju za CNC operatere u obuci će učestvovati četiri kompanije“JLB-Soulier”, ”D Company”, STR ”Stojanović” i Preduzetnička radnja Mijić Božidara. Planirana je obuka 14 osoba starosti do 30 godina. Za zanimanje zavarivač obuke će biti organizovane u tri kompanije- ”D Company”, ”Stojanović” i ”Varmont”. Obuka će biti organizovana  za 12 osoba“, navodi Mira Zlatkov.

 

 

U Job info centru zadovoljni su interesovanjem kompanija i mladih. Konkurs za firme koje učestvuju u ovom projektu otvoren je  do kraja marta. Mladi nezaposleni iz Pirota stalno mogu da se prijave u Job info centru za različite obuke.

 

“Kompanije mogu da se jave za ova i neka druga zanimanja. U prvoj fazi radiće se plan i program obuke  prema konkretnim zahtevima kompanija i zahtevima radnog mesta. Mladi će kroz ove obuke sticati neophodna znanja. Veći deo je praktična obuka u kompanijnama koju će voditi obučeni mentori. Za mlade je konkurs stalno otvoren. Javljaju se poslodavci, ali i mladi ljudi bez posla”, kaže Zlatkov.

 

Projekat ”Zaposleni po meri vašeg biznisa” je svojevrsni nastavak projekta ”Znanjem do posla”. Ovi projekti rezultat su saradnje vlada Švajcarske i Srbije, a u Pirotu ih realizuje Konzorcijum ZIP centra i Udruženja  ”Osveženje”.

 

 

Selekcija kadrova i pružanje pomoći

“Uporedo sa izradom planova obuke, radimo selekciju kadrova za ova dva zanimanja. Pomažemo im oko njihovih biografija kako bi se što bolje predstavili budućim poslodavcima koji odlučuju koga će da angažuju”, kaže Mira Zlatkov.

 

Tekst i foto: Zoran Panić        Uredila: Sandra Vlatković