Kragujevac: Na „Info danu“ u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu, koji je okupio nezaposlene mlade ljude zainteresovane da steknu znanja i veštine zanimanja tražena na tržištu rada, tražilo se mesto više.

Mladi bez posla su došli da čuju najvažnije informacije o tome  kako mogu da se uključe u dve obuke koje će se sprovoditi u okviru drugog ciklusa programa „Znanjem do posla“, u obuku za zavarivače, koju će pohađati 36 polaznika i obuku za CNC operatere za 48 mladih.

Ključni deo obuke u okviru ovog programa čini praksa – učenje kroz rad direktno na radnom mestu u kompanijama, uz stručni nadzor mentora.

Mladima je predočeno da su prednosti ovih obuka u tome što mogu da steknu praktično iskustvo, nauče nove veštine, da vide da li im konkretan posao odgovara i da se predstave potencijalnom poslodavcu.  Ovim obukama, takođe, postaju konkuretniji na tržištu rada i stiču realne šanse za zapošljavanje u metalskoj industriji.

Motivisanost za nova znanja

Za „Info dan“ vladalo je veliko interesovanje mladih Kragujevčana, koji su u obukama, koje su im predstavljene, videli mogućnost ne samo da steknu znanja i veštine u zanimanjima koja su  tražena na tržištu rada, već i da se lakše i brže zaposle.

„ Za obuku Znanjem do posla čuo sam preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Obavestili su me za ovu prezentaciju jer sam ranije izrazio želju da idem na obuku za operatera na CNC mašinama. Inače, diplomirao sam fiziku, ali u toj struci nema posla. Radio sam u Fijatu i vozio kamione, a sada sam odlučio da se obučim i probam da nađem posao kao CNC operater, jer je poznato da je to vrlo traženo zanimanje i u zemlji i u inostranstvu“,  priča Dragan.

Sa njim se slažu i Tanja, koja je završila gimnaziju i mašinski tehničar Dragana. Obe očekuju da će biti izabrane za obuku.

I 24-godišnji Željko kaže da je kao mašinski inženjer već imao priliku da radi na CNC mašinama i odlučio je da to znanje produbi.

Obuka za zavarivače je izbor 22-godišnjeg Miloša koji završio za elektro-montera.

„Smatram da će mi prekvalifikacija pomoći da brže dođem do posla. Čuo sam od druga koji radi u jednoj velikoj kompaniji da je zanimanje zavarivač  traženo. Jeste malo teži, ali je dobro plaćen posao “, kaže Miloš.

Među zainteresovanima bilo je i nekoliko učenika završnih razreda Srednje stručne škole u Kragujevcu koji su se raspitivali da li i oni mogu da se prijave za obuke.

Zavarivači su „hit“

U školama U Srbiji se ne obrazuje dovoljan broj zavarivača. Nema ih na evidenciji nezaposlenih, jer se na tržištu rada ovi kadrovi odmah zapošljavaju. I domaće i strane kompanije u metalsko-prerađivačkom sektoru „vape“ za dobrim zavarivačima.

U kompaniji  „Wacker Neuson“ u Kragujevcu ove kadrove regrutuju među đacima koji  se školuju za bravara-zavarivača  u Srednjoj stručnoj školi, koja upisuje svega jedno odeljenje. To je nedovoljno i zato se često rade i prekvalifikacije uz obuke u Trening centru. Kompanija „Wacker Neuson“ primiće 20 mladih na praktičnu obuku za CO2 zavarivanje po programu „ Znanjem do posla“.

Kako se čulo na „Info danu“, praktikanti iz programa „Znanjem do posla“ dobiće mentore uz čije će instrukcije i stručnu pomoć sticati znanja i veštine o zavarivanju. Oni će se na konkretnom radnom mestu spremati za samostalan rad u proizvodnji. U kompaniji „Wacker Neuson“ kažu da za dobrog zavarivača nije toliko bitno formalno obrazovanje, koliko njihova motivisanost za rad, slobodna i precizna ruka, spretnost, ali i emotivna i fizička stabilnost.

U programu „Znanjem do posla“ obuka za zavarivače se organizuje prvi put, a inicirana je zbog velikih potreba kompanija za ovim kadrom. Obučavaće se ukupno 36 izabranih kandidata koji će najpre proći teorijsku obuku u trajanju od 60 časova u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu. Najveći deo, 80 odsto obuke ili 352 sata, čini praktična obuka na radnom mestu u  kompanijama, gde će polaznici provesti  dva meseca. Radiće svakog radnog dana puno radno vreme, po osam sati. Oni će se osposobljavati za sve veštine i kompetencije koje su potrebne poslodavcu na konkretnom radnom mestu. Po programu obuke  „Znanjem do posla“ praktikante na poslu zavarivača  primiće kompanije u Kragujevcu: Wacker Neuson, AMM Manufacturing i Siemens Mobility.

„ Idete u preduzeća i tamo radite puno radno vreme. Bićete stavljeni u realne radne situacije i učićete uz najbolji stručni nadzor mentora u kompanijama.Posle završene obuke se polaže ispit, a uspešnost nagrađuje sertifikatom. Onim polaznicima koji sa uspehom prođu ispit i pokažu napredak u obuci biće ponuđen posao“, poručila je mladima na „Info danu“ Marija Stojadinović iz Razvojnog biznis centra (RBC).

 

 

Operater na CNC mašinama – siguran posao

Ogromno je interesovanje mladih da se obuče za CNC operatere, koje kompanije stalno potražuju. Razlog je jasan. Poslednjih godina ovo zanimanje je jedno od zanimanja koje tržište rada „guta“, jer je jedno od najtraženijih velikim uspešnim kompanijama.

U  drugom ciklusu obuka po programu „ Znanjem do posla“ u Kragujevcu  biće obučeno 48 operatera za rad na CNC mašinama. To je više nego duplo u odnosu na prošlogodišnji ciklus, kada je bilo obučeno 20 kandidata. Povećan je i broj kompanija u kojima će se  izvoditi praktična obuka, sa dve na sedam.

Posle teorijske obuke u Srednjoj stručnoj školi, organizuje se dvomesečna praktična obuka u kompanijama: „Zastava kovačnica“, AMM Manufacturing, Siemens Mobility, Trigano prikolice, Gorenje Group, ILGM i RAPP Zastava „Winches“.

„ Idete u kompanije koje su vrlo reprezentativne u svojoj industriji. Jedan mentor odnosno iskusan radnik radi sa po tri praktikanta, tako da ima vremena da vam se posveti i prati vaš napredak. Bićete stavljeni u realne radne situacije i dešavaće vam se sve ono što vas sutra, kada se zaposlite, čeka na tom radnom mestu“, rekao je na „Info danu“ Vladimir Dobi iz Business Innovation Programs-a.

Prema njgovim rečima, iskustvo pokazuje da su sertifikati respektabilnih kompanija koje dobijaju uspešni praktikanti često jača “referenca“ za zapošljavanje od formalnog obrazovanja.

Poslodavac bira praktikante

Obuke su namenjene mladima do 30 godina starosti koji su nezaposleni, kao i mladima do 35 godina, ukoliko spadaju u takozvanu teško zapošljivu kategoriju.

Na obuke za operatere na CNC mašinama i zavarivače prijavljuju se mladi koji imaju najmanje III i IV stepen stručnosti mašinske ili tehničke struke. Važno je da oni budu motivisani,  ambiciozni, spremni i fokusirani na praćenje programa obuke.

Pošto se zainteresovani prijave za učešće u obukama, pravi se predselekcija, a odabrane kandidate čeka intervju sa poslodavcem.  Finalni izbor kandidata koji će učestvovati u obukama obavljaju predstavnici kompanija u kojima se izvodi praktična obuka.

 

Za praktikante koji ostave najbolji utisak na praktičnom delu obuke i zadovolje sve zahteve kompanije, postoji mogućnost zasnivanja radnog odnosa. Poslodavac  nije obavezan da zaposli praktikante, ali  je izvesno da će ponuditi posao onima koji sa uspehom polože završni test i pokažu da su zadovoljili kriterijume za rad na konkretnom radnom mestu.

Tu šansu je u prošloj godini odmah po završetku obuke iskoristilo više od polovine ukupnog broja praktikanata koji su učestvovali na obukama po programu Znanjem do posla u Kragujevcu.

 Obuka za vaspitače i elekromontere

 U okviru drugog ciklusa obuka na radnom mestu „ Znanjem do posla“ u Kragujevcu će se izvoditi i obuka za 13 mladih za zanimanje vaspitač. Potrebna znanja će sticati kroz praktičan rad u dva vrtića: „ Drugarstvo“ i „ Šumska vila“.

Nezaposleni mladi moći će da se prijave i za obuku za zanimanje elektromonter. Predviđeno je da bude obučeno 15 kandidata, a praktična obuka će biti organizovana u Kraljevu u firmi „ Elektromontaža“.

 

Tekst: Gordana Mirović          Uredila: Sandra Vlatković