Pirot: Obuka za zanimanje CNC operater u tekstilnoj industriji u okviru programa ”Znanjem do posla”, koju je pohađalo petoro polaznika, odvijala se tri meseca u kompaniji ”Lisca” u Babušnici.

 

Direktor kompanije Miroslav Ilić kaže da  saradnja sa Job info centrom iz Pirota traje već nekoliko godina.

 

„Ovom prilikom su se potrebe kompanije „Lisca“ i mogućnosti Job info centra poklopile i saradnja je konkretizovana kroz projekat „Znanjem do posla“, rekao je Ilić.

 

Upitan koliko ovakva obuka na radnom mestu znači za kompanije da dođu do odgovarajućih kadrova, Ilić je podsetio da formalno obrazovanje ne nudi više ni teorijsko ni praktično znanje jer je tekstilna struka u svim srednjim školama u Pirotskom okrugu, ukinuta.

 

„Kompanije koje ozbiljno i na dugi rok planiraju svoje kadrove prinuđene su da iznalaze alternativne načine selekcije, obuke i usavršavanja potrebnih radnika. To zahteva dodatno angažovanje u uslovima ograničenih ljudskih i finansijskih resursa. Zato je od izuzetnog značaja ovakva obuka novih ili postojećih zaposlenih”, istakao je Ilić.

 

 

 

 

On je dodao da je  obuka trajala tri meseca, što je, kako tvrdi, sasvim dovoljan period za osnovno upoznavanje kandidata sa određenim radnim zadacima.

 

„Veoma smo zadovoljni odvijanjem obuke, pri čemu su ključni koraci pronalaženje potencijalnih kandidata i njihova selekcija, obaljeni u startu. Imali smo jako kvalitetne kandidate, tako da je i nastavak obuke bio vrlo uspešan”, ocenio je Ilić.

 

Odgovarajući na pitanje, kakve su njihove šanse da se zaposle u ”Lisci” i da li već imaju neke od kandidata za zaposlenje, Ilić je naglasio da su svi polaznici obuke  osposobljeni za samostalan rad i da bi svaki kandidat mogao da ostane u ovoj kompaniji.

 

„Veoma smo zadovoljni odvijanjem obuke, pri čemu su ključni koraci pronalaženje potencijalnih kandidata i njihova selekcija, obaljeni u startu. Imali smo jako kvalitetne kandidate, tako da je i nastavak obuke bio vrlo uspešan”, ocenio je Ilić.

 

Do obuke preko društvenih mreža

 

Jedan od polaznika obuke za CNC operatere u babušniškoj ”Lisci” je dvadesetsedmogodišnji Piroćanac Dimitrije Kostić. Završio je srednju Tehničku školu u Pirotu, smer tehničar mehatronike, a do sada je radio  razne sezonske poslove van svoje struke, uglavnom preko Omladinske zadruge.

 

 

Na pitanje kako je došlo do obuke za CNC operatere u ”Lisci”, Kostić je naveo da je preko društvenih mreža saznao za projekat ”Znanjem do posla” i mogućnost obuke na radnom mestu, konkretno za CNC operatera u Lisci.

 

„Prijavio sam se u Job info centru, a karijerni savetnici su mi pomogli oko celokupnog procesa prijave, dokumentacije i pripreme za razgovor sa poslodavcem. Profesor sa Mašinskog fakulteta u Nišu nam je držao teorijski deo obuke. Praktični deo obuke naročito je bio interesantan. Prošli smo sve korake od sklapanja krojnih slika, odabira i pripreme materijala za sečenje, do sečenja na CNC cutter-u. Uz svaki radni korak smo imali odlične mentore koji su bili maksimalno predani i spremni da nam prenesu svoje znanje” , ispričao je Kostić.

 

 

Preporuka mladima da se prijave

 

On je rekao da je veoma zadovoljan komunikacijom, mentorstvom i odnosom sa kolegama u firmi.

 

“Svakako bih preporučio mladima da se prijave za ovakav program obuka na radnom mestu. Šanse za zaposlenje su odlične, mada da trenutno, na žalost ,nema otvorenih radnih mesta,  ali nadam se da će ih biti u neko skorije vreme”, zaključio je Kostić.

 

 

Tekst: Zoran Panić, Foto: Arhiva Job Info centra / Uredila: Sandra Vlatković