Kruševac: Pružanje usluga karijernog vođenja i savetovanja osnovcima, srednjoškolcima i mladim nezaposlenim ljudima, sprovođenje obuka na radnom mestu za više zanimanja, kroz koje je prošlo skoro sto mladih, te rad sa štićenicima Vaspitno-popravnog doma na povećavanju šanse da dođu do posla, deo su aktivnosti koje su u Kruševcu sprovođene u okviru prvog ciklusa projekta „Znanjem do posla“.

Predstavnik Omladinskog Saveta Kruševac Aleksandar Jovanović, govoreći o rezultatima postignutim tokom tog ciklusa, podseća da je okviru karijernog vođenja i savetovanja sproveden projekat ,,Tvoj karijerni kutak”, zamišljen kao centar za karijerno vođenje i savetovanje mladih u Kruševcu. Tu su bile angažovane dve karijerne savetnice, a „Kutak“ je, nakon uspeha koji je postigao, integrisan u redovan rad Omladinskog Saveta Kruševac.

 

 

„Usluge karijernog vođenja i savetovanja namenjene su osnovcima, srednjoškolcima, studentima i svim mladim nezaposlenim osobama i realizuju se kroz radionice, individualna savetovanja, grupne info sesije i realne susrete. U ovom periodu, oko tri hiljade srednjoškolaca i osnovaca je dobilo usluge karijernog vođenja i savetovanja, kao i pomoć u odabiru buduće karijere i nastavka školovanja. Pomoć u traženju posla, pisanju radne biografije, pripreme za razgovor sa poslodavcima, informacije o oglasima za posao dobilo je 150 mladih nezaposlenih osoba. Takođe, 125 osnovaca i 17 srednjoškolaca, zajedno sa njihovim roditeljima, dobilo je uslugu profesionalne orijentacije učenika“, navodi Jovanović.

Samo u ovoj godini su organizovana 4 velika realna susreta, kojima je prisustvovalo više od 800 mladih. Na tim susretima su predstavnici zanimanja, po šest ili sedam na svakom susretu, predstavili svoja zanimanja i odgovarali na pitanja mladih.

“Redovni smo izlagači i na sajmovima obrazovanja i zapošljavanja. Takođe, u okviru projekta  kreiran je tim volontera koji pomažu u određenim aktivnostima karijernog vođenja i savetovanja. Na osnovu evaluacionih upitnika stepen zadovoljstva tom uslugom kod mladih je 97 odsto, a usluge su proširene na ceo Rasinski okrug”,l Jovanović je predstavio rezultate tog dela projekta.

Veoma značajan deo projekta „Znanjem do posla“ čine i obuke na radnom mestu, koje za cilj imaju doprinos povećanju zapošljivosti mladih u Kruševcu. U prethodnom periodu organizovano je osam programa obuka na radnom mestu u ovom gradu. Mladi su se obučavali za poslove gumarskog tehničara, zubnog tehničara, konfekcionara, knjigovođe, radnika u proizvodnji kartonskih kutija, radnika u proizvodnji drvenih elemenata, magacionera, te pomoćnog radnika u proizvodnji nameštaja.

 

 

„Obuku je uspešno završilo 98 mladih, starosti od 18 do 30 godina. Najbolji su dobili posao u firmama u kojima su se obučavali, a veliki procenat ostalih je našao zaposlenje u roku od tri meseca u firmama koji se bave sličnim delatnostima“, kaže Jovanović.

Omladinski Savet Kruševac je u okviru projekta „Znanjem do posla“ radio i sa štićenicima Vaspitno-popravnog doma, koji pripadaju osetljivoj/teže zapošljivoj kategoriji mladih.

„Realizovan je projekat ,,Safe Choices’’ kojim je obuhvaćeno 50 štićenika VP doma. Oni su prošli edukativne radionice, lično profilisanje, posetu firmama, razgovor sa poslodavcima, kao i pripremu za pronalaženje posla nakon izlaska iz ustanove. Projekat je pomogao i u izgradnji plastenika u VP domu. Razvijen je program obuke za vrtlar-cvećara koji se i nakon toga primenjuje u VP domu“, podseća Jovanović.

 

 

U okviru tog dela projekta desetorica štićenika VP doma su uspešno završila jednomesečnu plaćenu obuku za zanimanje vrtlar – cvećar u JKP Kruševac.

Tokom ove godine rađeno je individualno karijerno profilisanje za 30 štićenika, a organizovane su i petodnevne radionice mekih veština. Za trinestoricu štićenika su organizovane jednodnevne probne prakse u pet kompanija u Beogradu, Novom Sadu i Ćićevcu.

Jovanović napominje da je Grad Kruševac, koji je partner u sprovođenju ovog projekta, bio uključen u sve aktivnosti. U sprovođenju pomenutih segmenata projekta odlična saradnja uspostavljena je kako sa Kancelarijom za mlade, koje je deo Gradske uprave, tako i brojnim partnerima poput VP doma, potom Regionalnom privrednom komorom, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Školskom upravom, školama iz Okruga, službom Mesnih zajednica, Kulturnim centrom, Bolnicom i Domom zdravlja, Crvenim krstom, te Rasinskim upravnim okrugom.

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković