Knjaževac: Elvis Stojanović (25) do dolaska u Auto servis ”Maki” ništa nije znao o auto – mehaničarskom zanatu. Nakon dva meseca, vrednog učenja, Elvis je postao dobar vulkanizer, spreman da uči i ostale tajne zanata. Kaže da je zadovoljan što za sebe i svoju malu porodicu, suprugu i ćerku, koja je ovog septembra napunila dve godine, može da obezbedi egzistenciju.

”Čuo sam da ima posla i hteo sam to da zvaršim. Radim već dva meseca i prezadovoljan sam. I poslom i time kako sam se uklopio. Sve je odlično i sa gazdine strane, a i kolegama svaka čast, pomogli su mi maksimalno. Voleo bih da ostanem, treba mi posao”, navodi Elvis.

 

Posao nije težak, ako se radi s ljubavlju, kažu Elvisove kolege, koje su i kod njega videle interesovanje za sve što je vezano za servisiranje automobila.

 

”Elvis za sada radi kao vulkanizer, a za kasnije ćemo videti. Ako nastavi da radi, naučićemo ga i mehaniku i sve drugo. Dobar je dečko, interesuje ga posao”, kaže njegov mentor Miljan Sotirović.

 

”Ja volim da radim i ništa mi nije teško. Nadam se da će i Elvis da se uklopi i da ćemo biti kolege”, dodaje Milan Ranđelović, takođe kolega.

 

Sarađujući sa Udruženjem građana Timočki klub na projektu ”Znanjem do posla”, Auto servis ”Maki” otvorio je vrata mladim ljudima koji žele da savladaju veštine jednog od najtraženijih zanata. Ne uklope se svi tako dobro kao Elvis, kaže direktorka Marija Milovanović. Posle obuke predložiće mu da ostane u firmi.

 

”Jako smo zadovoljni što je Timočki klub izabrao našu firmu. Imali smo dva kandidata. Jedan je završio obuku u avgustu, a Elvis obuku završava u septembru. Sa njim smo baš zadovoljni. Imamo otvorena radna mesta za vulkanizerske poslove, što je osnovno što jedan radnik mora da zna. Predložićemo mu naše uslove i ako je zadovoljan, postoji mogućnost da ostane u firmi”, kaže direktorka servisa.

 

Priča o ovom mladom čoveku jedna je od onih koje inspirišu i na najbolji način pokazuju šta se dešava  u praksi, kada se na istom zadatku – povećanju zapošljivosti mladih, naročito onih koji teže dolaze do posla, nađu biznis, javni i civilni sektor.

 

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Knjaževcu realizaciju 4 projekta obuke na radnom mestu za 197 nezaposlenih, mlađih od 30 godina.