Pirot:U Pirotu je završena obuka za zavarivače u okviru programa ”Znanjem do posla”. Od 12 polaznika njih sedam je odmah našlo posao, i to u kompanijama u kojima su se obučavali, što pokazuje da je program važan kako za mlade, tako i za kompanije.

 

“Najznačajniji rezultat programa je zapošljavanje najboljih polaznika. Njih sedmoro se zaposlilo odmah po završetku obuke i to pet u firmi D Company, i dvoje u SZTR Stojanović“, kaže Mira Zlatkov iz Job Info centra u Pirotu.

 

Ona dodaje da su kompanije zadovoljne, s obzirom da su imale priliku da obuče radnu snagu po svojoj meri i u skladu sa svojim potrebama.

 

„Mladi su stekli značajno praktično iskustvo koje će im značiti za zaposlenje“, kaže Zlatkov, dodajući da očekuju da će sa ovako stečenim znanjima i veštinama u narednom periodu lakše naći posao i ostali polaznici obuke.

 

 

Obuku na radnom mestu završilo je 12 polaznika: šest u firmi D company, pet u firmi Stojanović i jedan u firmi Varmont plus. Sa polaznicima je, tokom tri meseca, radilo pet mentora.

 

Polaznici su obuku ocenili visokom ocenom. Oni smatraju da je veoma važno što su stekli praktična i primenjiva znanja. Ističu dobru saradnju sa kolegama u firmama u kojima su se obučavali, kao i veliko angažovanje i trud mentora koji su ih pratili tokom cele obuke.

 

„Bio sam na obuci za zavarivače u firmi ”Stojanović”. Obuka je trajala tri meseca. Početnik sam u ovom poslu, učio sam polako, korak po korak. Ušao sam u tajne ovog zanata, ali potrebno je vreme da se sve nauči. Odmah sam dobio posao u firmi u kojoj sam i učio zanat, što je zaista i pravi cilj programa obuke na radnom mestu“, kaže je  Miloš Mitić, zadovoljan što je dobio zaposlenje.

 

Nedavno su u novootvorenom Start up centru uručeni i sertifikati polaznicima obuka za CNC operatere i zavarivače.

 

 

Prijave za obuku za barmena

 

Prema rečima Mire Zlatkov iz JOB Info Centra, partnerima na realizaciji projekta ”Znanjem do posla” odobrena je nova obuka za zanimanje barmen.

 

„Planirano je da obuka krene početkom oktobra i na obuci će biti šestoro kandinata. U toku je prijavljivanje za ovu obuku“, kaže Zlatkov, dodajući da je ova nova obuka rezultat i dosadašnje uspešne realizacije svih obuka u okviru ovog projekta.

 

Tekst i foto: Zoran Panić/ Uredila: Sandra Vlatković