Kruševac: I ako provodi kraju studije na Višoj poslovnoj školi, Tanji Stoiljković ništa nije smetalo da se prijavi za obuku za konfekcionare (šivače) u konfekciji TID. Nema dana radnog staža, a tokom studiranja se udala i dobila dete. „Došao je trenutak da mora da se zarađuje“ kaže ova Kruševljanka.

„Ni na kraj pameti mi nije palo da ću ikada ići na obuku za šivača. Od kada sam na obuci shvatila sam da mi se ovaj posao veoma sviđa i da je veoma korisno u životu imati dodatno zanimanje, steći još neku veštinu“ kaže Tanja. Dok priča strpljivo se bavi komadom tkanine na kome vežba štep i pogledom traži svog mentora da joj još nešto objasni.

„Kada sam na Birou za zapošljavanje čula za mogućnost za ovakvu obuku porazgovarala sam sa ljudima iz konfekcije TID i odlučila da probam. Cilj mi je da naučim ovaj posao, da radim i napredujem. Ostala bih ovde da radim kada bi mi ponudili“ kaže ona dodajući da joj uopšte ne smeta to što bi radila zanatski posao, iako će uskoro imati menadžersku diplomu.

Da je Tanja vredna, predana i strpljiva radnica koja veoma brzo uči tvrdi menadžer projekta obuke za konfekcionare i vlasnik i direktor konfekcije TID, Zoran Marinković. Otkriva da planira da Tanji, nakon završene obuke, ponudi stalni posao, ali ne šivača.

„Tanja završava Višu poslovnu. Znamo da je zainteresovana da ostane kod nas u preduzeću, a i mi smo za to zainteresovani. Iako je došla na obuku za konfekcionara (šivača) naš je plan da je obučimo za operativni menadžment. Takav kadar nam nedostaje, a ona će sa znanjem sa Više škole i obukom koju ovde prođe biti baš to što nam treba“ objašnjava on.

Marinković, sprovodi jednu od četiri obuke programa učenja na radnom mestu koje se u Kruševcu realizuju u okviru projekta „Znanjem do posla“. Planira da nakon obuke petoro od desetoro polaznika ouke zaposli za stalno. Dodaje da će, ukoliko više njih pokaže znanje i želju da ostane, primiti i njih jer je ovo šansa da regrutuje dobar i obučen kadar koji godinama pokušava da nađe.

Znanjem do posla – Kruševac

Pored obuka na radnom mestu za šivača, u Kruševcu se, u okviru projekta „Znanjem do posla“,  za ukupno 50 nezaposlenih mladih ljudi organizuje obuka za još 4 zanimanja – zubnog tehničara, gumarskog tehničara i knjigovođu. Sredstva u iznosu od 81.000 franka za realizaciju ovih obuka izdvojila je Vlada Švajcarske.

U pet pilot opština programa „Znanjem do posla“ obuke će proći ukupno 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i u njihovu realizaciju uloženo je 450.000 franaka iz donacije Švajcarske vlade.

Program „Znanjem do posla“ je četvorogodišnji program kojim se povećava zapošljivost mladih u Srbiji i to kroz prilagođavanje švajcarskog metoda obuke na radnom mestu lokalnim uslovima u Srbiji. Program u partnrstvu sa Vladom Republike Srbije testira i druge inovativne metode zapošljavanja, a posebnu pažnju usmerena je na pronalaženje dugoročno održivog modela za podršku zapošljavnju teže zapošljivih kategorija mladih.

Znanjem do posla – Srbija

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinarka:Jelena Božović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Kruševac – LINK
Omladinski savet Kruševca – LINK