Novi Pazar: Petnaest mladih nezaposlenih devojaka iz Novog Pazara, Raške i Tutina započelo je pre par nedelja, u sklopu programa “Znanjem do posla”, obuku na radnom mestu za posao ličnog pratioca, jednom od deficitarnih zanimanja u ovom delu Srbije.

Ljubav prema deci najveći motiv

Deo teorijske obuke, koju su im držali licencirani stručnjaci Društva za cerebralnu i dečiju paralizu iz Ivanjice, uspešno su prošle i prvo budnim okom mentora, a sada i samostalno, obavljaju taj izuzetno odgovoran posao.

 

Milica Branović je lični pratilac Strahinje, šestogodišnjeg dečaka sa smetnjama u razvoju, koji pohađa predškolski program u Predškolskoj ustanovi “Mladost” u Novom Pazaru.

 

“Moj posao je da ga odvedem i vratim iz vrtića, da mu budem podrška tokom boravka u njemu, da pazim da ne padne, da se ne povredi, da se trudim da ga druga deca prihvate, da se on slaže sa njima. Za sada je sve u najboljem redu, imamo podršku i vaspitačica iz vrtića. Iako to i nije primarni posao ličnog pratioca, Strahinji pomažem i u nekim drugim obavezama poput rešavanja zadataka i učenja”,  ispričala je Milica za E2E.

 

Ona je studentkinja druge godine biologije na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, a za obuku za ličnog pratioca, kako kaže, odlučila se zbog ljubavi prema deci.

 

“Iako u porodici nemamo decu sa smetnjama u razvoju i ranije se nisam susretala niti imala priliku da radim sa njima, prijavila sam se za ovu obuku bez previše razmišljanja, jer jednostavno volim decu i volim da radim sa mališanima. Nisam se pokajala, uživam u poslu, Strahinja je divan dečak i sve do sada je bilo fantastično”, navela je Milica.

 

Da li će joj lični pratilac biti i poziv u budućnosti Milica još nije odlučila.

 

 

“Nadam se da mi obaveze na fakultetu neće smetati da i posle ove obuke nastavim da radim kao lični pratilac. Sviđa mi se ovaj posao, ali još je rano da kažem da li ću se njime baviti i kada diplomiram na fakultetu”, rekla je ova mlada Novopazarka.

 

Obuke za ličnog pratioca organizuje Udruženje psihologa Novi Pazar, partner programa “Znanjem do posla” u ovom delu Srbije.

 

Za to zanimanje odlučili su se nakon analize tržišta i saznanja da se preko 40 dece sa smetnjama u razvoju nalazi na listi čekanja i da je njima, ali i njihovim roditeljima, svakodnevni život otežan zbog toga što nemaju nekog ko će biti uz njih u vrtiću, osnovnoj ili srednjoj školi.

 

Pored obuke za ličnog pratioca, ove godine će mladi nezaposleni iz Novog Pazara, Tutina i Raške moći da pohađaju i obuke za konobarae bi trebalo da počnu sredinom juna.

 

Prošle godine u Novom Pazaru organizovane su obuke na radnom mestu za ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja tehnologa u mlekarstvu, tapetara i krojača džinsa.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković