Kruševac: Lazar Jovanović odlučio je da se obuči za rad u proizvodnji kartonskih kutija, a novi zanat uči u u firmi BIG u Kruševcu. On ima dvadeset godina i ovo mu je prvi posao. Obuka za radnike u proizvodnji kartonskih kutija, sprovodi se kao deo projekta „Znanjem do posla“  i to u dva kruševačka preduzeća.

Lazar je završio srednju Ekonomsku školu, smer za finansijskog tehničara, odlučio je da se oproba u proizvodnji.

„Na obuku sam došao kako bih stekao novo znanje. Smatram da čovek uvek treba da ima neki zanat u rukama, a ovaj posao mi je izgledao interesantan“, kaže Lazar.

Oba zanimanja, i ono za koje se školovao i ovo za koje se sada obučava, podjednako vidi kao svoju moguću profesiju. Nakon dvadesetak dana, posao u proizvodnji kartonskih kutija idalje mu se čini zanimljivim.

„Nije fizički težak, ali traži koncentraciju, da se shvati šta se kojim redom radi. Mentor je strpljiv, pokazuje mi šta bi trebalo da uradim“, navodi on.

Kada smo im bili u poseti, lepili su kutije za sir. Reč je o malo količini kutija te je posao morao da se obavi ručno. Kutije se lepe u tri tačke i tu do izražaja dolaze brzina i veština, kako bi posao bio na vreme završen.

Mentor na obuci radnika u proizvodnji kartonskih kutija u firmi BIG Aleksandar Marković, zadovoljan je kako Lazar uči i napreduje.

„Veoma brzo se uklopio, vrlo brzo stiče rutinu, niko ne bi rekao da je ovde tek dvadesetak dana, izgleda kao da radi već godinu, dve“, kaže Marković.

 

 

Marković, je zadovoljan Lazarom, ali i ostalim praktikantima, jer svi dobro napreduju. Za njega je bila važna obuka koju je prošao kao mentor, pomogla u radu sa mladim ljudima, koje sada uči ovom poslu.

Praktikanti se tokom obuke uče štancovanju, vezivanju kutija, paletiranju, odnosno svim delovima proizvodnog procesa.

 

 „Želeli smo da mladima približimo posao“

Firma BIG postoji od 2001. godine, a najpre se bavila trgovinom da bi kasnije prešla na proizvodnju.

„Proizvodimo kartonsku komercijalnu i transportnu ambalažu i uglavnom radimo za poznate kupce. Radimo i reciklažu kartona, papira, otpadne pet ambalaže i otpadne ambalažne folije. Zapošljavamo devetoro radnika. Imamo stalan rast proizvodnje i postoji mogućnost za zapošljavanje novih radnika”, kaže vlasnik firme Dragiša Marković.

Da učestvuju u projektu „Znanjem do posla“ odlučili su jer su primetili da nema mlađih radnika koji bi znali da rade u proizvodnji kartonskih kutija.

 

 

„Radnici koji rade su stariji i  uglavnom je reč o ljudima koji su nekada radili u „Cepaku“ i „Dušanu Petronijeviću“. Želeli smo da ovo zanimanje na neki način približimo mlađim ljudima, da im omogućimo da se upoznaju sa našim poslom i da se, možda, sutradan kod nas i zaposle“, navodi vlasnik BIG-a.

Troje praktikanata se za proizvodnju kartonskih kutija obučava u toj firmi, dok se još 11 mladih istom zanimanju uči u firmi „Dunipak“.

U okviru obuka na radnom mestu, kao delu projekta „Znanjem do posla“ u Kruševcu mladi će se obučavati u proizvodnji drvenih predmeta. U dve kompanije obuku za to zanimanje proći će 17 mladih, nezaposlenih ljudi.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković