Pirot: U Javnom preduzeću ‘’Komunalac’ u Pirotu sedam devojaka prolazi obuku na radnom mestu za zanimanje vrtlara čime sebi povećavaju šansu da dođu do posla. Projekat ima za cilj da poveća broj zaposlenih mladih ljudi iz romske zajednice u Pirotu i okolini, posebno onih koji nemaju školu ili imaju samo osnovno obrazovanje.

Polaznice obuke i njihovi mentori se slažu da je obuka bila odlična prilika za njih da se osposobe za posao vrtlarki. Teorijski deo obuke je trajao mesec dana, a na terenu su radile četiri meseca.

“Završila sam samo osnovnu školu. Jedno vreme sam radila u fabrici “AHA Mura Prvi maj” koja je potom otišla u stečaj. Radila sam i u firmi “Merkatus”, ali sam već duže vremena bez posla”, priča Marijena Berčić i dodaje da je ovaj projekat došao u pravom trenutku. “To je za sve nas nova šansa. Radujem se što sam prošla ovu obuku i nadam se zaposlenju a ovo je posao koji volim i mnogo sam naučila”.

I za njenu koleginicu Maju Šajn je ovo prilika da lakše dodje do posla. Pored rada u Komunalcu, otvara im se mogućnost da rade i na javnim radovima koje raspisuje Nacionalna služba za zapošljavanje, ali i da nađu posao u nekom od privatnih rasadnika u Pirotu i okolini.

“Radila sam u jednoj prodavnici i kad se pojavio ovaj projekat javila sam se sa nadom da naučim sve o vrtlarstvu i steknem nova znanja. U proteklih pet meseci mnogo smo naučile. Prošle smo kompletni proces, od sejanja, pravljenja rasada i cvetnh leja po gradu. Mnogo su nam pomogle naša mentorka i svi u “Komunalcu”, kaže Maja.

Obuka kao velika šansa

Milica Denčić takođe želi da postane vrtlarka. Kaže da je došla da uči sa nadom da će dobiti posao u “Komunalcu”. Voli da sadi i neguje cveće, a obuka joj je pomogla da svoju ljubav pretvori u profesiju. Završila je osnovnu školu i dva razreda srednje škole za zanimanje tehničar za polimere. Volela bi da dobije diplomu srednje škole.

“Ova obuka i ceo projekat mi puno znači. Stekla sam osnovna znanja. Dobro je što imam priliku da radim. Volela bih da dobijem posao u “Komunalcu”, jer me vrtlarstvo baš ispunjava, a posao mi se jako sviđa”, kaže Milica uz nadu da će posle završetka ovog projekta moći da se zaposli.

Teško do posla bez radnog iskustva

Za Milicu i njene koleginice ovo je velika šansa da dođu do posla jer radnog iskustva nemaju.

“Ovo je za sve moje koleginice velika šansa. Do sada nigde nisam radila, a posle završene obuke dobiću sertifikat koji će mi, nadam se, omogućiti da se lakše zaposlim.Učile smo kako se cveće sadi u plasteniku, od semena do presađivanja. Veoma je interesantno. Sa ovim poslom mogu da radim i neke sezonske poslove preko javnih radova, a ne samo oko cveća” kaže Milica.

Radnici i zaposleni u Zelenilu “Komunalca” kažu da su polaznice dobro obućene za posao vrtlara. Njihov mentor tokom obuke je bila Jasmina Ilić, stručnjak sa dugogodišnjim stažom u “Komunalcu”.

“Obuku su one veoma ozbiljno prihvatile. Sve one su pune elana, željne znanja i hoće da uče. Mislim da smo uspešno projekat priveli kraju. Savladale su sve od sejanja trave, pripreme terena za sejanje, održavanje travnjaka,orezivanje ograda i živica u parkovima u gradu, sadnje cveća i drveća. Smatram da mogu samostalno da rade i da budu deo Komunalca ako je to moguće. Cilj projekta je da one mogu samostalno da rade a one su to i pokazale. One sa našim radnicima vrtlarima rade sve ono što se radi na uređenim zelenim površinama u gradu, grabuljanje, košenje, sadnje, orezvanje stabala i živica.., “kaže Ilićeva.

Vredne radnice

Izvršna direktorka JP Komunalac Nada Avžner zadovoljna je rezulatitma obuke, a pre svega polaznicama koje je u saradnji sa njima odabralo Udruženje građana „Ternipe“ iz Pirota:

“One su vredne radnice i puno su nam pomogle u našim poslovima, Pri kraju su obuke koju su uspešno prošle. Videćemo šta će biti posle jer mi iako imamo potrebe za radnicima, i dalje je na snazi uredba o zabrani zapošljavanju u javnom sektoru. To je veliki problem”, kaže Avžner.

Pomoć u zapošljavanju Romkinja

“Projekat ”Korak do posla” ima za cilj veću zapošljivost mladih iz romske zajednice u Pirotu i okolini. Posebna pažnja na projektu usmerena je na mlade Romkinje koje nemaju školu ili imaju samo osnovno obrazovanje. Kako bi se grupi od 23 Romkinje pomoglo da lakše dođu do posla, za njih su organizovane obuke na radnom mestu za četiri zanimanja – gerontodomaćice, kozmetičarke, poslastičarke i baštovanke. Projektom je bilo predviđena obuka za 20 Romkinja ali zbog intreresovanja pružili smo mogućnost obuke za još tri Romkinje, tako da je broj 23 Romkinje”, kaže Radmila Nešić, predsednica Udruženja “Ternipe”