Kruševac: Srednjoškolci najčešće ne znaju kojim bi, tačno, poslom voleli da se bave čitavog života. U tome bi mogli da im pomognu „Realni susreti.  Tri „Realna susreta“ organizovana su ove godine u Kruševcu, i na njima su srednjoškolci razgovarali sa predstavnicima čak osamnaest različitih zanimanja. Cilj je bio da učenici kroz razgovor sa ljudima koji se bave određenim poslom saznaju šta oni konkretno rade, koju je školu potrebno završiti, da li se lako dolazi do posla, odnosno kakva je perspektiva.

U radionicama „Realni susret“ učestvovalo je više od 450 kruševačkih srednjoškolaca tokom ove godine. One su realizovane  u okviru programa „Znanjem do posla“, a organizovali su ih  Omladinski Savet Kruševac i Kancelarija za mlade Gradske uprave Kruševac.

Pre „Realnih susreta“ učenici srednjih škola prošli su radionice „Karijerni kutak“ i na njima su pokazali interesovanje za pojedina zanimanja. Predstavnici zanimanja za koje su srednjoškolci pokazali najviše interesovanja došli su da im svoja iskustva predstave u Realnim susretima.

 

 

Na decembarskom „Realnom susretu“ srednjoškolcima su se predstavili psihijatar, stomatolog, dramaturg, košarkaški trener, košarkaš i prevodilac. Tokom prethodna dva susreta o svojim zanimanjima su govorili lekari različitih specijalnosti, forenzičar, programer, advokat, inspektor, šminker, novinarka, glumica, modni kreator, vojno lice i grafički dizajner.

„Još nisam siguran šta želim da radim“

Veljko Đoković je četvrta godina Gimnazije i nije siguran koji bi fakultet  želeo da upiše.

„Na „Realni susret“ sam došao da bih čuo predstavnike svih zanimanja. Iako još uvek nisam siguran šta bih želeo da studiram razmišljam o Filozofskom fakultetu ili žurnalistici“, naveo je Veljko.

Gimnazijalka Erika Ivašku je zainteresovana za strane jezike i na Realnom susretu joj je najinteresantniji bio prevodilac.

„Zanima me šta je potrebno da bih bila uspešna u učenju stranih jezika“, kaže Erika koja je prvobitno želela da studira azijske jezike, ali će, najverovatnije, pokušati da upiše španski ili francuski.

Iako završava gimnaziju, Miona Milić želi da upiše Ekonomski fakultet. Cilj joj je da se bavi marketingom i istraživanjem tržišta, a na „Realni susret“ je došla kako bi upoznala što više zanimanja.

 

 

Aleksandra Milošević, koja je treća godina u Hemijskoj školi još razmišlja o tome šta bi upisala nakon srednje škole, a jedna od mogućnosti je psihologija. Njena školska drugarica Isidora Gogić bi želela bi da nastavi školovanje za medicinskog laboranta, ali smatra da je korisno da čuje predstavljanje i drugih zanimanja. Slično razmišlja i Kristina Milanović iz iste škole koja bi volela da upiše Učiteljski fakultet ili žurnalistiku.

Dakle, srednjoškolci su imali različite razloge da dođu na „Realni susret“, a cilj je da mladi kroz razgovor sa predstavnicima odredjenog zanimanja upoznaju to zanimanje, njegove prednosti i mane, kako bi dobili sliku o budućem zanimanju i doneli pravu odluku o  nastavku školovanja, podsetio je Aleksandar Jovanović iz Omladinskog Saveta Kruševac.

„Mladi su tokom prethodnih susreta najviše bili zainteresovani za medicinska zanimanja, inspektore, ali i neka moderna, nekonvencionalna zanimanja poput gejmera. Inače, karijerno vođenje i savetovanje je deo aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Znanjem do posla“, navodi Jovanović.

„Realni susret“ deo radionice „Karijerni kutak“ koje se sprovode u okviru četvorogodišnjeg programa „Znanjem do posla“.  Do sada je kroz radionice Karijerni kutak  prošlo više od hiljadu mladih od 15 do 30 godina.

„Znanjem do posla“ sprovodi se u pet pilot gradova i opština uz podršku Vlade Srbije i Vlade Švajcarske. Cilj programa je da se kroz sticanje znanja na radnim mestima poveća zapošljivost mladih ljudi i osoba koje pripadaju ranjivim kategorijama, ali i da se dodje do obučenog kadra za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada.

Tekst: Jelena Božović  Uredila:Sandra Vlatković