Novi Pazar:Učenici srednjih škola u Novom Pazaru imaju priliku da prođu kroz karijerno savetovanje koje im olakšava donošenje odluke o daljem školovanju i budućem zanimanju. Učenici koji su se odlučili za svetovanje kažu da bi to preporučili svim vršnjacima, jer će im olakšati donošenje odluka važnih za njihovu budućnost.

 

Zahvaljujući dobroj saradanji koju su Udruženja psihologa i Kancelarije za mlade iz Novog Pazara, u sklopu programa “Znanjem do posla”, uspostavili sa ovdašnjim srednjim školama, učenicima završni razreda mogu lakše da donesu odluke o budućem zanimanju.

 

Emina Marukić je maturantkinja Gimnazije, a za E2E kaže da je o karijernom savetovanju saznala od prijateljice i da sada ona tu uslugu koju pruža Udruženje psihologa preporučuje svojim vršnjacima.

 

“Savetovanje mi je pomoglo da prevaziđem neodlučnosti i donesem bolje odluke o svojoj daljoj budućnosti. Za nekoliko godina sebe vidim kao poliglotu ili grafičkog dizajnera. Saznala sam da su oba zanimanja tražena i mogu mi omogućiti brzo zaposlenje”, priča ova devojka.

 

 

Njena mentorka, psihološkinja Emina Totić kaže da se svakog dana javlja veliki broj mladih Novopazaraca koji su zainteresovani za karijerno savetovanje i praktične obuke.

 

“Mi uz različite psihološke tehnike, testove i upitnike, definišemo njihova profesionalna interesovanja, a mladi na karijernom savetovanju dobijaju i informacije o mogućnostima za nastavak školovanja, koji fakulteti postoje u Srbiji ili inostranstvu, koji su uslovi upisa, kako mogu dobiti stipendiju i slično – ističe Totić.

 

Uporedo, mladi imaju priliku da pohađaju i radionice na kojima uče kako da napišu biografiju, motivaciono pismo, prijave se na konkurs za posao, ali i prođu kroz proces psihološko osnaživanja.

 

“Osim srednjih škola, planiramo da uspostavimo saradnju i sa univerzitetima iz Novog Pazara i uslugu karijernog savetovanja pružimo i studentima”, najavljuje Totić.

 

Udruženje psihologa, uz podršku programa “Znanjem do posla”, u 2019. godini planira realizaciju programa obuka na radnom mestu za mlade. Obuke će se sastojati od teorijskog i praktičnog dela tako da mladi dobiju priliku da nauče da obavljaju konkretne poslove u skladu sa potrebama određenog zanimanja.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković