Kruševac: Sticanje novih znanja iz oblasti SKA analiza bio je cilj radionice koju su za svoje partnerske organizacije održali predstavnici projekta Znanjem do posla. Radionica je, utisak je Ilije Jovanovića, programskog direktora Kruševačkog Edukativnog centra, za partnere/brokere bila dragocena. Ilija smatra da je radionica unapredila njihova znanja i veštine za dalji rad sa poslodavcima, a u okviru dela projekta Znanjem do posla koji se odnosi na obuke na radnom mestu. Edukativni centar je nevladina organizacija koja u Kruševcu sprovodi projekat Znanjem do posla.

„Trener na radionici bio je Emanuel Wuetrich, ekspert SFIVET-a, Švajcarskog instituta za stručno usavršavanje. Tema radionice je bila primena SKA metoda pri izradi profila kompetencija. Tokom te radionice primenjena su znanja za realizaciju SKA analiza, stečena na online radinicama tokom aprila i maja meseca ove godine“, kaže programski direktor Kruševačkog Edukativnog centra, Ilija Jovanović.

 

Tada je, na primeru zanimanja moler, kroz direktno učešće zaposlenih – izvršilaca poslova, urađen profil kompetencija za to zanimanje. Analizom radnih situacija u okviru konkretnog radnog mesta utvrđen je profil kompetencija i definisana su neophodna znanja, veštine i stavovi.

 

Radionica je bila značajna za Edukativni centar jer je Ilija Jovanović, uz Sanju Nikolić, postao SKA trener.

 

„Na taj način naša organizacija u budućem periodu nesmetano može da sprovodi SKA radionice za sve zainteresovane privrednike i izrađuje programe obuka koje su potpunosti usklađene sa potrebama samih poslodavca“, napominje Jovanović.

 

 

S obzirom na to da je u najavi objavljivanje Javnog poziva za obuke na radnom mestu projekta Znanjem do posla, u Edukativnom centru planiraju da do kraja godine urade SKA analize za makar dva zanaimanja, a za ukupno osam u  narednih nekoliko godina.

 

Inače, od početka sprovođenja projekta Znanjem do posla u Kruševcu su urađene analize za osam zanimanja. U pitanju su sledeća zanimanja: krojač, knjigovođa, gumar, zubni tehničar, radnik u proizvodnji kartonske ambalaže, radnik u proizvodnji drvene ambalaže, magacioner i pomoćni radnik u stolarskoj proizvodnji.

 

Dosadašnja iskustva SKA trenera, Sanje Nikolić, pokazuju da privrednici u prvom momentu ne razumeju potrebu za SKA analizom, posebno jer na radionicama učestvuju sami radnici iz njihovih firmi, što u zavisnosti od veličine firme, može da utiče na rezultate rada onih  dana kada ti radnici nisu na svojim radnim mestima.

 

Ipak, po završetku SKA procesa, kada privrednici vide precizno i jasno definisane radne aktivnosti, module obuke i vremenske okvire neophodne za obuku novih radnika u firmi, budu zadovoljni i obećavaju da će dobijene kurikulume, rado da koriste i u budućem periodu, jer im značajno olakšavaju obuku novih radnika za konkretno radno mesto.

 

tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković