Kruševac: Uz karijerno savetovanje do samopouzdanja i boljeg posla

 

Karijerno vođenje i savetovanje koje je deo projekta „Znanjem do posla” pomaže mladima u donošenju odluke o izboru škole ili karijere, kao i prilikom uključivanja u obuke na radnom mestu koje se u okviru tog projekta sprovode.

 

„Kada se radi o mladima koji se prijavljuju za obuke na radnom mestu interesantno je da veću inicijativu pokazuju devojke nego mladići. Najveći broj ovih mladih žena koje su već osnovale porodicu, motiv pronalaze u potrebi da doprinesu porodičnom budžetu. Uglavnom imaju četvrti stepen stručne spreme, a to su smerovi hemijsko – tehnološka struka, i peti stepen, uglavnom strukovni vaspitači, sa radnim iskustvom najčešće u trgovini ili bez radnog iskustva“, izjavila je Tijana Stefanović, predstavnica Edukativnog centra, organizacije koja u Kruševcu sprovodi projekat „Znanjem do posla”.

 

 

Mladići, prema njenim rečima, uglavnom imaju četvrti ili treći stepen stručne spreme, to su uglavnom smerovi mašinstvo i saobraćaj u Prvoj tehničkoj školi ili zanimanja građevinske struke.

 

„Interesantno je da oni imaju značajno radno iskustvo u različitim oblastima od ugostiteljstva, rada u proizvodnim pogonima, preko poslova u građevinarstvu, do obavljanja različitih sezonskih poslova u inostranstvu. Najčešće to angažovanje nije evidentirano, odnosno nemaju radni staž“,  navela je ona.

 

Zajedničko je svima da nemaju dovoljno motivacije za proaktivno delovanje, kao i da nisu dovoljno informisani o stanju na tržištu rada.

 

U programu “Znanjem do posla” prepoznaju mogućnost da ovladaju nekim zanimanjem koje je traženo na tržištu i koje im može doneti stabilne prihode.

 

Nedostatak ambicije i nekoga ko bi je, kako kaže, „pogurao“ u smeru promene posla, držali su Mariju Filipović godinama na poslu u prehrambenoj trgovini, iako ima završenu srednju farmaceutsku školu, a potom i Višu pedagošku. Od drugarice je čula za karijerno vođenje i savetovanje u okviru projekta „Znanjem do posla”, a nakon dva razgovora sa karijernom savetnicom Tijanom Stefanović uspela je da se zaposli u apoteci.

 

„U apoteci sam radila samo za vreme stažiranja i još nekoliko meseci posle toga. Upisala sam potom Višu pedagošku školu, završila je i bio mi je potreban privremeni posao, da bih imala neki prihod. Zaposlila sam se tada u prehrambenoj trgovini i u međuvremenu rodila dvoje dece. Manjak ambicije i to što nije bilo nekog ko bi me posavetovao, učinili su da sam na tom poslu ostala 11 godina”, priča Marija Filipović.

 

Dodaje da je nedavno shvatila da zaista želi da promeni posao, ali da praktično nije znala ni CV da napiše.

 

„Od karijerne savetnice sam naučila kako da napišem CV, da navedem sve što znam da radim, kao i hobije kojima se bavim. Posavetovala me je kako da razgovaram sa poslodavcem, ali me je i ona sama ohrabrila i podstakla. Osim saveta, dobila sam i pozitivnu energiju, iskustvo koje je dragoceno”, rekla je Marija.

 

Ona sada radi u svojoj osnovnoj struci, kao farmaceutski tehničar. Zadovoljna je jer je smogla snage i pronašla način da promeni posao, odnosno da napreduje u karijeri.

 

Kruševački Edukativni centar trenutno u okviru projekta „Znanjem do posla“, dela koji se odnosi na karijerno vođenje i savetovanje, organizuje grupno informisanje mladih u srednjim i osnovnim školama, nakon čega se rade i individualni razgovori, onlajn i direktno.

 

 

Istovremeno, s obzirom da u okviru tog projekta u Rasinskom okrugu ima dosta odobrenih projekata za obuke na radnom mestu, intenzivno se radi i na proceni kompetencija mladih koji bi mogli da budu uključeni u taj proces.

 

 

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković