Kruševac: Početak sprovođenja obuka na radnom mestu, koje su deo projekta „Znanjem do posla“, ove godine pomeren je usled epidemije korona virusa. U Edukativnom centru, u organizaciji koja u Kruševcu sprovodi ovaj projekat, napominju da su spremni za taj deo posla, a da raspisivanje javnog poziva za učestvovanje u obukama na radnom mestu zavisi najpre od povoljnog razvoja situacije kad je u pitanju Covid 19.

– Poslodavci sa kojima smo komunicirali pre početka epidemije bili su zainteresovani za organizaciju obuka u proizvodnji i obradi drveta i proizvoda od drveta, kao i za CNC operatere. Takođe su bili zainteresovani za obuke za komercijaliste na terenu, magacionere, a u oblasti ugostiteljstva i turizma za kuvare, konobare, pica majstore i slična zanimanja – kaže Sanja Nikolić koja je u Edukativnom centru zadužena za deo projekta „Znanjem do posla“ koji se odnosi na obuke na radnom mestu.

Koje će se konkretno obuke sprovoditi znaće se nakon raspisivanja javnog poziva, a zavisiće i od konkretnih potreba na tržištu koje poslodavci tada budu pokazali. Uslovi za učestvovanje u programu bi trebalo da budu slični prošlogodišnjim.

– Čekamo instrukcije donatora o datumu raspisivanja javnog poziva za 2020.godinu. Uslovi tog poziva, prema informacijama pre početka epidemije, ne bi trebalo suštinski da se menjaju. Ciljna grupa su bili nezaposleni mladi do 30, odnosno do 35 godina ukoliko je reč o osobama iz ranjivih grupa. Poziv je, pre svega, bio namenjen poslodavcima koji imaju potrebu za kvalifikovanim radnicima i koji su kroz ovaj program imali priliku da dođu do radnika na koje mogu da računaju – navodi ona.

Nikolićka podseća da je Edukativni centar neposredno pre pojave korona virusa u našoj zemlji imao intenzivnu kampanju obilaska susednih, odnosno opština u Rasinskom okrugu, u kojima bi, osim Kruševca, trebalo da se sprovode pomenute obuke.

– Imali smo uspešan sastanak sa predsednikom opštine Trstenik Aleksandrom Ćirićem koji je bio zainteresovan da se Opština uključi i pomogne nam da pronađemo kompanije koje bi mogle da se uključe u poziv za obuke na radnom mestu. Dogovoreni su bili sastanci i sa predsednicima ostalih opština, ali je sve to odloženo zbog novonastale situacije – podseća Sanja Nikolić.

Napominje da je raspisivanje javnog poziva za obuke na radnom mestu najavljeno i na promociji koju je početkom marta u Kruševcu organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje.

– Tada je NSZ predstavila svoje programe, a mi smo najavili naš pozv. Poslodavci su tada bili zainteresovani i očekujemo da će interesovanje biti dobro kada konkurs bude objavljen – kaže ona.

Takođe, nakon proglašenja vanrednog stanja Edukativni centar pokrenuo je kampanju „Znanjem do posla – možemo i online! Važno je da ste u TOK-u!“ koja se od 23. marta odvija putem društvenih mreža, online radija KRAK i sajtova organizacije. Tu se postavljaju video i audio materijali, vizuali i tekstovi koji promovišu primere dobre prakse i dosadašnje rezultate programa “Znanjem do posla”, ali i omogućavaju mladima da ne pauziraju svoj karijerni razvoj, već da aktivno rade na sebi.

U Kruševcu su, inače, u okviru obuka na radnom mestu, mladi posao učili kod 20 poslodavaca. U tom periodu, odnosno tokom prethodna dva poziva, obuke je pohađalo više od 120 praktikanata iz Kruševca, dok je više od 80 njih došlo do stalnog posla. Urađeni su kurikulumi, odnosno planovi obuke za osam zanimanja.

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković