Kruševac: U toku je prijavljivanje privrednika iz Rasinskog okruga za programe obuka na radnom mestu, koje u okviru projekta „Znanjem do posla“ na tom području sprovodi Kruševački Edukativni centar. Javni poziv za taj program raspisan je u julu, a traje do kraja marta naredne godine. Do sada su donatoru poslati predlozi za četiri projekta za obuku praktikanata.

– Imajuću u vidu epidemiološku situaciju, teškoće sa kojima su se privrednici zbog korona virusa suočili tokom proleća i neizvesnost koja je pred svima nama, interesovanje za obuke je solidno, pre svega u Kruševcu – kaže Sanja Nikolić, koja je u Edukativnom centru zadužena za deo projekta „Znanjem do posla“ koji se odnosi na obuke na radnom mestu.

Nakon raspisivanja javnog poziva Sanja Nikolić i Ilija Jovanović, programski direktor Edukativnog centra, koji je takođe zadužen za pomenuti deo projekta, obišli su opštine Rasinskog okruga, organizovali sastanke sa predsednicima opština, uspostavili komunikaciju sa osobama koje su u svojim lokalnim samoupravama zadužene za privredu.

-To je bio prvi korak nakon objavljivanja javnog poziva. Mi smo, takođe, dok smo čekali javni poziv, bili u kontaktu sa privrednicima, imali smo uvid u to koja su njihova interesovanja – napominje Sanja Nikolić.

Uslovi novog javnog poziva za obuke na radnom mestu slični su, podseća ona, uslovima pod kojima su sprovedena prethodna dva poziva.

-Za obuke na radnom mestu mogu da konkurišu privrednici koji posluju duže od dve godine, koji imaju pozitivne poslovne rezultate i minimalno troje zaposlenih. Donator finansira deo plata praktikanata i pokriva troškove zaštitne opreme, alata i sirovina, odnosno troškove koje firma ima tokom obuke kandidata – objašnjava ona.

Iskustvo pokazuje da je poslodavcima posebno korisno to što karijerni savetnici, koji takođe rade u okviru projekta „Znanjem do posla“, obavljaju razgovore sa potencijalnim kandidatima i procenjuju koliko ko može da odgovori određenom radnom zadatku.

-To poslodavcima značajno olakšava taj prvi deo izbora kandidata, omogućava da pred njih dođu pravi kandidati,  jer je karijerno vođenje i savetovanje nešto u čemu poslodavci uglavnom nemaju dovoljno prakse, iskustva, znanja, kompetencija – precizira Sanja Nikolić.

Predviđeno je da za obuke na radnom mestu mogu da konkurišu mladi do 30, odnosno 35 godina, ukoliko je reč o teže zapošljivim grupama. Zbog specifične situacije izazvane korona virusom ove godine su kao ranjiva grupa označeni i svi mladi koji su u proteklih 12 meseci završili treći ili četvrti stepen srednje škole, jer nisu uspeli da obave praksu koju inače imaju u školama.

U Edukativnom centru napominju da su o programima obuke na radnom mestu obavestili više od 150 privrednika iz Rasinskog okruga. Planirane prezentacije na kojima bi privrednicima u opštinama Rasinskog okruga iz prve ruke bio predstavljen program izostale su zbog epidemiološke situacije. U ovoj organizaciji očekuju da će se, osim Kruševačkih privrednika, za obuke na radnom mestu zainteresovati i privrednici iz Aleksandrovca, Ćićevca, Trstenika, Brusa, Varvarina.

Inače, za programe obuka na radnom mestu u opštinama i okruzima na čijem se području projekat „Znanjem do posla“ sprovodi donator je ovim javnim pozivom predvideo 50 miliona dinara.

Tekst i foto Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković