Knjaževac: Želite da putujete, da strancima pokažete lepote svoje zemlje? Vaš izbor, nakon završene srednje škole biće fakultet za turizam? Ako su vaši odgovori na ova pitanja potvrdni, onda treba da znate šta to znači biti turizmolog, kakvo znanje treba da imate i kakve veštine da posedujete. Za projekat ”Znanjem do posla” na ova pitanja odgovara Danijela Arsić, diplomirani geoghraf – turizmolog, zaposlena u Turističkoj organizaciji opštine Knjaževac na mestu analitičara za planiranje i unapređenje turističkog proizvoda:

 

Po zanimanju sam diplomirani geograf – turizmolog. Ovo zvanje sam stekla tako što sam nakon završetka Knjaževačke gimnazije upisala Prirodno – matematički fakultet u Nišu, odsek geografija, departman za turizam. Moram da naglasim – nije neophodno da, ako upisujete ovaj fakultet, imate prethodno završenu srednju turističku školu. Učenici koji su završili bilo koju srednju školu mogu upisati fakultet za turizam. Osnovne akademske studije traju četiri godine, sa master studijama – pet.

 

 

Nemojte učiti za diplomu, nemojte učiti da biste na što lakši način ”prošli” kroz fakultet. Umesto toga, usvajajte znanja koja vam se plasiraju tokom obrazovnog programa, kako biste izgradili što kvalitetniju profesionalnu ličnost, a sve što naučite mnogo će vam koristiti u radu. Na fakultetu ćete se susresti sa predmetima koji su usko vezani za turizam, ali i sa predmetima za koje će vam se na prvi pogled činiti da nemaju mnogo veze sa turizmom. Mi za turizam kažemo da je multidisciplinarna delatnost, tako da je i program na fakultetu koncipiran tako da obuhvati sve oblasti koje bi mogle da zatrebaju u budućem radu.

 

Iskoristite period studiranja da unapredite svoje dodatne kvalifikacije. Dve posebno važne su strani jezici i rad na računaru. Prema tome, iskoristite vreme studiranja da unapredite znanje stranog jezika koji već govorite, ali i da naučite još neki jezik. Savladajte što bolje rad na računaru, jer je turizam, kao delatnost u ekspanziji, upravo okrenut internetu, novim tehnologijama. 

 

Nakon što završite fakultet, možete raditi u nekoj turističkoj organizaciji, koja se bavi razvojem turizma na destinaciji i promocijom tih turističkih destinacija. Možete raditi u turističkim agencijama, gde ćete se baviti kreiranjem turističkog proizvoda i njegovim plasmanom na tržištu. Takođe, možete raditi i u ugostiteljstvu ili hotelijerstvu.

 

Mladi upisuju ovaj fakultet jer žele da putuju. Dakle, ako želite da putujete, morate imati licencu za turističkog vodiča, ili pratioca. Do ove licence se dolazi tako što se za ta dva zvanja mora završiti poseban kurs i steći licenca. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija svake godine, obično u novembru, raspisuje kurs za turističke vodiče i pratioce. Jedina kvalifacija koju morate imati da biste pohađali ovaj kurs, jeste da imate završenu srednju četvorogodišnju školu. Za turističkog vodiča potrebno je da položite sedam ispita i završni praktični ispit, a za turističkog pratioca četiri i završni praktični.

 

 

Ukoliko, nakon završenog fakulteteta želite da otvorite svoju turističku agenciju, moja preporuka je da u sopstveni biznis ne ulazite odmah po okončanju studija, nego da najpre potrebno radno iskustvo steknete u nekoj drugoj turističkoj agenciji, kako biste se upoznali sa svim mogućnostima i rizicima koje ovaj posao nosi.

 

U turizmu je veoma važna komunikativnost i fleksibilnost. Turistički radnici su uvek posrednici između velikog broja ljudi. S jedne strane, imate pružaoce usluga, a s druge one koji koriste te usluge, odnosno turiste. Dovoljno je da jedna osoba iz tog lanca ne ispoštuje svoj deo dogovora i onda ste vi u problemu. Zato je potrebno da budete sposobni da problem, kakav god da je, prevaziđete na najbolji i najbezbolniji način. Turista ni u jednom momentu ne sme da ima osećaj da vi nemate kontrolu u svojim rukama. Njemu je važno da za svoj novac dobije sto odsto kvaliteta usluge koju je platio.

 

Želim svima koji planiraju da upišu fakultete da iskoriste vreme kada treba svi da ostanemo kod svojih kuća, da se dobro pripreme za prijemne ispite i unapred se radujem kvalitetnim kolegama sa kojima ćemo sarađivati u budućnosti.

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković