Novi Pazar: Kako biste pročitali ovaj tekst koristite neku aplikaciju koju je neko napravio, kao i što je za njegovo pisanje bio neophodan softver koji je neki programer osmislio i napravio, kratko je predstavio svoje zanimanje programera Vahid Etemović.

 

On je tokom akcije “Upoznaj zanimanje”, koju u sklopu programa “Znanjem do posla” realizuje Udruženje psihologa Novi Pazar, podelio najbitnije informacije o tome šta je najvažnije kako biste bili dobar programer, kao i zašto je to zanimanje veoma važno.

 

– Programiranje je proces pisanja koda za upravljanje nekom aplikacijom, kompjuterom, ali i avionom ili automobilom. Zašto programiramo? Pa zato što kompjuteri rade mnogo brže nego ljudi, zato što su jeftini kao radna snaga, rade bez pauze… Čovek može da uradi 10 matematičkih operacija u sekundi, a kompjuter milijardu – kazao je Vahid.

 

Osim toga, dodaje on, programiranje je i zabavno, a i veoma plaćeno zanimanje.

 

– Možete napraviti svoju igricu, svoj blog, svoj sajt kao što je Facebook ili pretraživač poput Google-a. Igricu koju napravite možete postaviti na Play Store i svi je mogu preuzeti. To vam može doneti odličnu zaradu – priča Etemović.

 

Međutim, da bi napravio igricu koja će mu doneti sjajnu zaradu programer mora da stekne određena znanja, mora da nauči programske jezike.

 

– Već u srednjoj školi, poželjno je nekoj sa matematičkim ili informatičkim smerom, možete da definišete koji vam programski jezici najviše odgovaraju. Zatim ide fakultet, kao usavršavanje tih jezika, kao i nadogradnja programiranja. Danas su na internetu dostupni i brojni programerski kursevi, ali je u praksi uvek bolje da možete svoj rad da uporedite sa nekim, da razmenite ideje i takmičarski pristup razvoju programa – dodaje on.

 

Vahid je završio Gimnaziju u Novom Pazaru, posle čega je diplomirao na Internacionalnom univerzitetu u tom gradu, a potom stekao master informacionih tehnologija na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

 

– Osim obrazovanja, za ovaj posao je neophodno i iskustvo. Što se više vremena posvetite ovoj struci, to su rokovi za izradu programa kraći, a programi efikasniji. Sve to znači više posla i donosi bolju zaradu. U ovom poslu nema odmora, uvek se mora dopunjavati znanje, programski jezici se inoviraju, tehnologije se menjaju, pa i tehnike izrade programa – navodi Etemović.

 

Etemović, koji radi u Upravi prihoda, kaže da dobar programer do posla dolazi veoma lako, kao i da mogu raditi od kuće, često i za inostrane kompanije.

 

– Mladima bih savetovao da što pre izaberu nekoliko programskih jezika i savladaju praktičnu upotrebu. Bilo bi poželjno i da se registruju na sajtovima za frilens (freelance) poslove i da što pre osete profesionalizam i zabavni deo ove struke. To će im pomoći u daljem učenju i stručnom usavršavanju – poručio je on.

 

Akcija “Upoznaj zanimanje” realizovana je tokom epidemije korona virusa i to putem online sastanaka i pisanih intervjua, a pored programera svoje profesije predstavili su i arhitekta, zubni tehničar, medicinska sestra, psiholog, advokat, naučni istraživač, učitelj i novinar.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković