Novi Pazar: Istrajnost, elokventnost, pregovaračke veštine, ažurnost, dobra organizacija, upravljanje vremenom i aktivno slušanje neke su od osobina koje moraju da poseduju advokati, mišljenja je Novopazarka Maida Toković.

 

O svom školovanju i dosadašnjoj karijeri, kao i profesiji advokata, Maida je upoznala mlade iz njenog i okolnih gradova koji su tokom epidemije korona virusa učestovali u online seminarima Udruženja psihologa Novi Pazar, organizovanih u sklopu projekta “Znanjem do posla”.

 

– Od malena sam želela da se bavim ovim poslom, možda je do temperamenta, volim da se borim za sebe i druge, slabije, mada to u advokaturi ne mora uvek da bude u praksi. Idealizujem advokaturu i zbog toga sam upisala Pravni fakultet, iako iskreno nisam imala podršku za to – počela je priču Maida Toković.

 

Govoreći o svojim iskustvima tokom studiranja, Maida je mladima rekla da sa fakulteta “neće izaći sa svim znanjem ovog sveta”, da se na fakultetu “uči način razmišljanja u pravnom sistemu”.

 

– Ne želim nikoga da demorališem, ali nakon završenog fakulteta nećete biti dobar pravnik, nećete biti spremni za praksu, nećete naučiti kako se ponaša i postupa pred sudom, kako se piše tužba, žalba, to se stiče u praksi. Na fakultetu, bar to moje iskustvo pokazuje, nema kvalitetne prakse i simulacije suđenja – kaže Toković.

 

Zbog toga je, smatra Maida, veoma važan pripravnički staž tokom kojeg se najviše nauči.

 

– Pripravnički staž traje minimum dve godine i on je uslov za polaganje pravosudnog ispita posle kojeg možete da nastupate pred sudom, što je suština ove profesije. Pravosudni ispit obuhvata 12 fakultetskih ispita koncipiranih u sedam celina, stresno je, deluje kao veliki posao, ali nije. Potrebno je posvetiti mu 5-6 meseci kvalitetne pripreme. No, ni to nije kraj, posle se polaže i advokatski ispit, malo je manja materija nego za pravosudni – objašnjava mlada advokatica.

 

Po završenom pravnom fakultetu i položenim pravosudnim i advokatskom ispitu, advokati se prijavljuju advokatskoj komori, upisuju se u registar i onda mogu početi samostalan advokatski posao.

 

– Advokat mora da bude odgovoran, odgovoran prema klijentima koji su nam dali poverenje da zastupamo njihove interese u možda ključnim trenucima njihovih života. Dolaze nam sa strašnim problemima, kada ne možemo ostati hladni i ravnodušni, empatija je poželjna, da bude motiv za rad, ali može da optereti i emocije ne bismo smeli uplitati u posao – savetuje Maida.

 

Ona dodaje da tokom svoje karijere advokati često zastupaju “ne tako dobre ljude”, ali da u takvim situacijama “ne zastupate klijenta, već njegovo pravo da se brani i da mu se sudi po zakonu”.

 

– Od starijih kolega sam čula jednu veoma dobru izreku “Advokati koji rade razvode upoznaju najbolje ljude u najgorem izdanju, a krivicu najgore ljude u najboljem izdanju”. Povoljan ishod u takvim predmetima može biti neki profesionalni uspeh, ali ne i lični – navela je Toković.

 

Mladima savetuje da što više čitaju, da pričaju sa advokatima i da se advokaturom ne bave ukoliko ne mogu da rade nešto drugo.

 

– Bolje je biti srećan u bilo kojoj profesiji, nego nesrećan advokat. Ne treba se baviti ovom profesijom ako ovo ne volite, ovo je način života, advokatura je stalno sa vama, u svakom aspektu života – zaključila je Maida Toković.

 

Akcija “Upoznaj zanimanje” realizovana je tokom epidemije korona virusa i to putem online sastanaka i pisanih intervjua, a pored Maide svoje profesije predstavili su i programer, zubni tehničar, medicinska sestra, psiholog, arhitekta, naučni istraživač, učitelj i novinar.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković