Novi Pazar: Nepisano pravilo “Arhitekte ne čekaju posao, već posao čeka njih” potvrđuje i primer mlade Novopazarke Binele Nokić Sinanović koja je, brzo nakon završenih studija i prakse, dobila posao i to u glavnom gradu Nemačke.

 

Tokom akcije “Upoznaj zanimanje”, koju u sklopu programa “Znanjem do posla” realizuje Udruženje psihologa Novi Pazar, ona je sa mladima iz ovog regiona podelila najbitnije informacije o tome zašto se odlučila za ovu veoma popularnu, cenjenu, ali i dobro plaćenu profesiju.

 

– Arhitekturu sam upisala jer sam shvatila da sam, u biti, generalista, a iako su me tokom škole zanimali svi predmeti, uvidela sam da se svi oni koji mi najviše leže spajaju u arhitekturi. To je i neki moj savet mladima, procenite koje vam oblasti idu od ruke, šta volite i na osnovu toga odlučite šta želite da studirate i čime želite da se bavite – poručila je Nokić Sinanović (29).

 

Binela je završila osnovne studije na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, a master na Građevinskom fakultetu u Nišu. Nakon toga, dobila je priliku da obavi stručnu praksu u birou u Berlinu, posle koje je dobila ponudu i ostala da radi u Nemačkoj.

 

– Posle studija stiče se diploma inženjera ili mastera arhitekture, ali to nam ne omogućava da budemo odgovorni projektant, već samo da budemo saradnik u nekom birou, da se javljamo na neke konkurs za idejna rešenja ili možda da karijeru nastavimo na fakultetu. Tek kada se stekne iskustvo, nakon dve godine, može da se polaže stručni ispit, a posle još godinu dana i za licencu odgovornog projektanta. Što se tiče mog obrazovanja, stala sam na masteru, želim da steknem praktično iskustvo, da radim, pa ćemo videti jednog dana – istakla je mlada Novopazarka.

 

Kreativnost, radoznalost, timski duh, motivisanost, poznavanje rada na računaru, specijalizovanih programa neke su od karakteristika i znanja koje mora da poseduje neko ko želi da se bavi arhitekturom. Tu su, dodaje, i sklonosti ka tehničkim naukama i umetnosti.

 

– Teško je reći šta čini dobrog, a šta lošeg arhitektu. Možda je dobar svestan svoje odgovornosti prema društvu, a loš se prepoznaje po svojim projektima koji narušavaju neku ambijentalnu celinu ili su zgrade bez zelenih površina i parking mesta. Mnogo je primera loše arhitekture, ali moram napomenuti da arhitekte prate i često slušaju zahteve investitora, iako ne moraju da prihvate poslove koji se kose sa njihovim načelima – kazala je Nokić Sinanović.

 

Kao i druge profesije, i arhitektura, dodaje ona, sa sobom nosi određene prednosti i mane. Arhitekte imaju dobar društveni položaj, cenjena je profesija, sa dobrim primanjima.

 

– Prednost je i mogućnost brzog zaposlenja, dinamičnost u radu, visok društveni položaj, mogućnost napredovanja, samostalnog rada, kao i fleksibilnost radnog mesta. Mane su pritisak zbog vremenskih rokova, mogući nesporazumi u komunikaciji sa klijentima i saradnicima, ali i čest prekovremeni rad i neprospavane noći zbog, često, monotonih i obimnih projektnih zadataka – navodi ona.

 

Mladima koji su pred odlukom o tome koji će fakultet upisati poručuje da se ne plaše da traže savet i pomoć iskusnijih, ali da ipak poslušaju sebe. Dodaje i da uvek rade na sebi, da usavršavaju svoje znanje i kompetencije, da ostvaruju kontakte i gaje dobre međuljudske odnose.

 

– Budite dobri ljudi, a tek onda stručnjaci – poručila im je Binela Nokić Sinanović.

 

Akcija “Upoznaj zanimanje” realizovana je tokom epidemije korona virusa i to putem online sastanaka i pisanih intervjua, a pored arhitekte svoje profesije predstavili su i programer, zubni tehničar, medicinska sestra, psiholog, advokat, naučni istraživač, učitelj i novinar.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković