Pirot: Novi alati za proveru znanja i veština mladih u Job Info centru u Pirotu U okviru projekta „Znanjem do posla”, Job Info centar u Pirotu svojim korisnicima nudi nekoliko mogućnosti provere znanja, veština i stavova. Pored karijernog kviza interesovanja, intervjua i kartica kompetencija, od nedavno je u ponudi i novi, modernizovan alat Basic Check, koji su izradili švajcarski eksperti, a adaptiran je i prilagođen našim uslovima.   Prema rečima karijernog savetnika u Job Info centru Marka Cenića, Basic check je online platforma koja korisnicima nudi proveru opštih, kao i specifičnih kognitivnih sposobnosti.  

– On predstavlja samo jedan deo procesa procene kandidata za obuke na radnom mestu, ali i deo portfolija korisnika – kaže Cenić.

Dodaje da su sa koleginicom karijernim savetnikom Jovanom Božilović, proteklih dana sa korisnicima bili u prilici da isprobaju ovaj alat. Evo šta o njemu kažu karijerni praktičari, ali i korisnici, kao i šta je zabeleženo u Job Info centru.   Korisnik: Test je jako zanimljiv i interesantan. Drago mi je da sam imao prilike da uradim i da saznam u čemu sam dobar, a na čemu bi trebalo da radim još malo. Jezički zadaci nisi bili teški, ali mi je nedostajalo vremena. Svideli su mi se logički zadaci, kao i uputstva pre samih zadataka. Karijerni savetnici su me uputili kako se test radi i koja su pravila. Saznao sam da mi je matematika slaba strana, ali da se odlično snalazim u prostoru i da su mi jezičke kompetencije na vrlo visokom nivou. Smatram da je ovo dobar način da upoznamo sebe i vidimo na kom smo intelektualnom i karijernom nivou.   Karijerni savetnik: Kada smo razgovarali o primeni novog alata, mislio sam da je test predugačak, da mladi neće imati dovoljno strpljenja da sede za kompjuterom 90 minuta. Drago mi je što sam se prevario. I sam sam uradio test i shvatio da mi je čak za neke zadatke i manjkalo vremena, te da je tih 90 minuta proteklo jako brzo. Zadaci su raznovrsni u svakom smislu. Test će nam u velikoj meri omogućiti da detaljnije procenimo buduće kandidate za obuke na radnom mestu.     Karijerni savetnici Jovana Božilović i Marko Cenić dodaju da je platforma  primenljiva na svim uzrastima i svim oblastima, a posebno za srednjoškolce koji žele da spoznaju sebe i opredele se za određenu oblast rada.

–  Za razliku od klasičnih testova profesionalne orjentacije i testova inteligencije, ovde se mladima daje detaljan opis njihovih kognitivnih sposobnosti uz dodatak sertifikata koji će moći da koriste kao potvrdu pri apliciranju za posao ili praksu – kažu oni.

Tekst i foto: Zoran Panić / Uredila: Sandra Vlatković tekst i foto Zoran Panić