Kruševac: Devetnaestogodišnja Jelena Vukojević prijavila se nedavno za obuku na radnom mestu za zanimanje šivač koja se sprovodi u kruševačkoj konfekciji „Leganca“. Završila je srednju školu za pekara, a u međuvremenu je radila u trgovini, ali je odlučila da se kroz projekat „Znanjem do posla“ oproba u poslu šivača.

 

U trenutku kada je upisivala srednju školu u ponudi nije bilo zanimanje šivač, što je bila Jelenina želja. Sticajem okolnosti završila je za pekara. Iako joj to zanimanje nije bilo blisko, tokom školovanja se pokazala veoma dobro, te je sa ekipom svoje škole osvajala nagrade na takmičenjima u spravljanju pekarskih proizvoda.

 

 

 

 

Otkrivanje tajni šivenja za nju je ostvarenje sna.

 

„Nikada nisam radila kao pekar. Jedno vreme sam radila u trgovini, ali mi se nije svidelo jer nisam mogla da pokažem svoju kreativnost. Zato sam odlučila da se oprobam u poslu šivača, što je oduvek bila moja želja. Veoma mi se dopada, a za sada me najviše privlači rad na mašini“,  priča Jelena Vukojević.

 

Obuka za šivača traje dva i po meseca, a praktičnom delu prethodio je njen desetodnevni teorijski deo. Tokom prvih mesec dana polaznice su se upoznale sa različitim mašinama, naučile čemu koja služi, kako se radi dorada, kako se pakuju završeni odevni predmeti.

 

„Ovo što sam do sada naučila uverava me da je to zaista posao kojim bih želela da se ubuduće bavim“, dodala je Jelena kroz osmeh.

 

 

 

 

Njena mentorka Marina Vučićević, koja ima deceniju i po dugo radno iskustvo, kaže da je Jelena, s obzirom na to da nije imala nikakvo predznanje o poslu šivača, morala da uči više od ostalih polaznica. Hvali njenu predanost poslu: 

Najpre je radila poslove koji nisu vezani za mašinu, potom za mašinom bez igle, sledeći korak je bio sa iglom, ali bez konca. Potom je radila sa koncem, prvo kraći, ravan štep, pa ostalo. Sluša kada joj objašnjavamo, zainteresovana je, želi da nauči.“

 

Napominje da je Jelena u ovom periodu obuke radila na više pozicija u okviru konfekcije, pakovala je kese, pakovala na mašini, lepila etikete.

 

U kruševačkoj firmi „Leganca“, u kojoj se kroz projekat „Znanjem do posla“ obučava pet polaznica, kažu da su se za taj program prijavili jer im nedostaju šivači.

 

 

 

 

„To zanimanje je slabo zastupljeno. Ranije je bilo šivača dok je radila konfekcija „Zvezda“, ali ti kadrovi većinom odlaze u penziju“, rekao je radnik zaposlen u krojačnici Miloš Miladinović.

 

Inače, „Leganca“ je osnovana 2003. godine kao mala porodična firma, a 2012. godine prerasla je u privredno društvo. Šije za  firme iz Centralne i Zapadne Evrope, a proizvodi koji izađu iz njenih pogona prodaju se u više od 50 zemalja sveta.

 

Tekst i Foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković