Kragujevac: Obuka u restoranu „Terminal seven“ u Kragujevcu

Milana Simića (24) iz Kragujevca drugarica je nagovorila da se prijavi za obuku za barmene po programu „Znanjem do posla“, jer je procenila da je „kao rođen“ za taj posao. Poslušao ju je, i sada, na kraju dvomesečne obuke kaže da je napravio odličan izbor. Prepoznao je da je to pravi posao za njega i u ugostiteljstvu vidi svoju profesionalnu karijeru.

 

Prvo radno iskustvo školovanog konobara

U prijatnom ambijentu restorana, dok svira „muzika na struju“, a gosti očekuju najbolju uslugu, Milan je na svojoj poziciji – u šanku. Priprema kafe, koktele, pića… Sve precizno i dozirano baš po normativima koje je učio od mentora Branka na obuci za barmena. Kada je gužva, dodaje, gosti ne smeju da čekaju, pa se radi u bržem ritmu. Osmeh i komunikativnost su, kaže, njegov urođeni kvalitet koji je u ugostiteljstvu „veliki plus“.

 

„Iako sam završio ugostiteljsku školu, ranije nisam video sebe u tom poslu. Nisam imao nikakvo prethodno radno iskustvo u ugostiteljstvu, jer sam posle školovanja radio uglavnom građevinske poslove i pomagao roditeljima koji su držali tezgu na Šarenoj pijaci“ priča Milan.

 

Tokom školovanja, kaže, nije imao dovoljno prakse u ugostiteljstvu.

„Kao učenici na praksi smo učestvovali samo u praktičnom delu koji je vezan za serviranje. Nikada nismo ulazili u šank, bili smo tu da promenimo piksle, pomognemo kolegama, i to je bilo sve. Nisam imao priliku da sam nešto zaista i uradim, da uslužim goste ili pripremim piće“ kaže Milan.

Naglašava da je obuka za barmene na projektu „Znanjem do posla“ „drastično“ drugačija od školske prakse. Dobio je šansu da uči i samostalno radi.

„U početku je bilo malo nezgodno, imao sam tremu da nešto ne pogrešim. Teže je na početku jer malo i sumnjaš u sebe da li ćeš da se snađeš i sve dobro da savladaš“ kaže Milan.

Obuka „Znanjem do posla“ u restoranu „ Terminal seven“ počela je lekcijama mentora o pripremi raznih vrsta kafe. I, priznaje Milan, u početku je bilo dosta grešaka, koje su kasnije nestajale sa rutinom. Drugi zadatak praktikanata bila su pića i kokteli.

 

 „Baš sam se bio zagrejao da sve naučim, sve me je interesovalo. I trud se isplatio – bukvalno sam savladao sve, od toga šta sve treba za pripremu koktela, koliko ide doza, koji šot… Sada u šanku znam  baš sve da radim. I mentor Branko me je pohvalio rečima da sam spreman za sve poslove“ priča Milan i ističe da već dve-tri sedmice samostalno radi u šanku.

 

Milan zna da je šank  ključno mesto kada je u restoranu dosta gostiju i svi moraju da budu brzo usluženi, da ne čekaju.

„U šanku se tada odlučuje šta se prvo pravi i kojim redom uslužuju gosti“ kaže Milan.

Iako mu je šank „bazična“ pozicija, voli da izađe u „ polje“ i uslužuje goste.

 

 

„Volim da kombinujem i šank i rad sa gostima. U šanku je mirnije i tu možeš da budeš kreativan, a sa gostima volim da komuniciram i uvek je dinamično“ priča Milan.

Dodaje da je tokom obuke prošao i druge poslove koji se obavljaju u restoranu – popis i poručivanje robe, trebovanje, prijem i provera robe, pakovanje u frižidere, slaganje robe u magacinu, vođenje računa.

Milan je uveren da će ga poslodavac zadržati na ovom radnom mestu i posle obuke.

 

 „Nisam ni bio svestan da ovaj posao može dobro da mi ide, dok nisam probao. Sada sebe vidim u ovom poslu. Sviđa mi se lokal, dobra je klijentela, sve mi je zanimljivo. Najviše mi se sviđa rad s ljudima. Poseban je izazov kada gost poželi nešto što nemamo i hoće da proba nešto neobično, onda ja mogu iskažem i svoju kreativnost u šanku. Nekoliko puta sam, koristeći ono što imam u šanku, spremao napitke koji nisu u karti restorana“ rekao je Milan.

Priznaje da je ova obuka, u neku ruku, i prevazišla njegova očekivanja.

 

„Mislio sam da neću moći da se snađem za kratko vreme. Ali, tokom obuke sam ovaj  posao „zagotivio“ i shvatio da ja to mogu da radim“ samouveren je Milan.

Milan kaže da ima podršku roditelja da nastavi da radi ovaj posao. Kaže da je oduševljena i njegova drugarica koja mu je i preporučila ovu obuku.

 

„Kaže mi da je bila sto posto u pravu kada mi je rekla da sam rođen za posao barmena“ kaže Milan.

 

 

Obuka mladih po „ukusu“ restorana

U restoranu „Terminal seven“ tokom dva meseca za barmena se obučavalo četvoro mladih iz Kragujevca. Među njima je samo Milan školovani konobar, dok su ostali sa diplomom Gimnazije, Ekonomske i Medicinske škole. Nisu imali nikakvo prethodno radno iskustvo iz restorana ili kafića, ali im je bila zajednička želja da nauče ovaj posao.

Prvi put smo na ovaj način obučavali mlade barmene. Do sada smo do radnika dolazili uglavnom po preporuci ili su to bili studenti kojima je ovo dodatan izvor zarade“ priča Branko Milidragović, mentor obuke i vlasnik restorana“ Terminal seven“.

Kaže da je obuka „Znanjem do posla“ mnogo bolja varijanta za izbor kvalitetnog radnika.

 

 

„Kroz ovakvu praktičnu obuku na radnom mestu odmah može da se vidi ko je zainteresovan i ko stvarno ima želju da nauči da radi. S druge strane, i praktikanti imaju priliku da procene svoje mogućnosti i vide da li im posao odgovara. Nekome se možda učini da može, a onda u hodu vidi da možda nije za to i da je pogrešio u odabiru zanimanja“ kaže Branko.

Prema Brankovim rečima obuka za barmene je specifična jer je teško odvojiti teoriju od prakse, te su praktikanti tokom obuke uporedo sticali ova znanja. A zadaci su bili raznovrsni.

 

„Nabavka sredstava za rad, priprema pića, likera, učenje normativa za svako piće ili koktel, priprema raznih vrsta kafe…“ priča Branko.

Iz ugla mentora procenjuje da je praktikantima tokom obuke najteži zadatak bio kontakt sa gostima, najviše zbog činjenice za koju postoji i stara izreka „razni ljudi – razne ćudi“.

 

„Jedno je kad vi o tome samo razmišljate, a drugo kada dođete u situaciju da kontaktirate sa gostima. Neko jednostavno ima tu crtu da ume sa gostima koji dolaze sa različitim raspoloženjem i željama, zna da priđe gostu, da sa njim popriča, preporuči“ kaže Branko i ističe da je to uz osmeh velika prednost u ugostiteljstvu.

 

Navodi da je poseban izazov za praktikante bilo učenje pripreme 20-ak vrsta koktela, njihove dekoracije i načina posluženja.

Branko, koji je u ugostiteljstvu 12 godina, kaže da je prvi put imao iskustvo mentora u obuci mladih praktikanata. Bili su odlični i prihvatili su sve“ lekcije“ i sada su, tvrdi Branko, spremni za samostalan rad u ugostiteljstvu.  Pa, neka im je srećan start sa „Terminala seven“!

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković