Knjaževac: Broker programa „Znanjem do posla“ za područje jugoistočne Srbije Timočki klub je, vođen idejom da je u kreiranju karijernog puta mlade osobe veoma važna uloga roditelja, organizovao u knjaževačkoj Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ prvi u nizu sastanaka sa Savetom roditelja.

 

Aktivnim učestvovanjem u izboru zanimanja roditelji pomažu svojoj deci, ali i snose deo odgovornosti za to kako će izgledati njihova budućnost. U programu „Znanjem do posla“ smatramo da je važno da devojčice i dečaci dobiju sve informacije o školama i zanimanjima koja su im na raspolaganju, a da roditelji treba da ulože vreme i pomognu svojoj deci. Nesporno je da od izbora srednje škole umnogome zavisi budući profesionalni život dece, rekli su u Timočkom klubu.

 

 

Kada smo sasvim mali, veoma nam je lako da odgovorimo na pitanje: „Šta ćeš biti kad porasteš“, ali kako rastemo, tako odgovor postaje sve komplikovaniji, da bismo, konačno, odluku o budućem zanimanju doneli bez sveobuhvatnih informacija o prednostima i manama poziva koji smo odabrali.

 

„Prilično sam uverena da će mladi sa kojima radimo na temu karijernog savetovanja kroz program „Znanjem do posla“, na buduće prijemne ispite za upis u srednje škole izaći daleko samouverenije, hrabrije, jer su sa nama ’iz prve ruke’ imali priliku da saznaju kakve su im kompetencije, na čemu treba još da porade, kao i kakve im mogućnosti pružaju određena zanimanja“, istakla je Sanja Džakula, karijerna praktičarka.

 

Cilj Timočkog kluba je da o ovoj temi razgovara sa što više majki i očeva, kako bi se istakla važnost karijernog vođenja i savetovanja pri odabiru zanimanja.

 

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković