Kruševac: Sve više kompanija u Rasinskom okrugu zainteresovano je da se uključi u dualno obrazovanje. Prema podacima kruševačke Regionalne privredne komore u takvom modelu školovanja kadrova u sledećoj školskoj godini želi da učestvuje 36 kompanija iz tog Okruga, što je duplo više u odnosu na trenutan broj.

„Privrednici iz Rasinskog okruga su u izjavama koje su dostavili kruševačkoj Regionalnoj privednoj komori iskazali potrebu za 154 đaka koji bi se školovali po dualnom principu. Izajve o nameri je potpisalo 36 kompanija iz Okruga. To znači da ćemo umesto dosadašnja tri odeljenja u narednoj školskoj godini imati pet odeljenja u Rasinskom okrugu čiji đaci se školuju po dualnom sistemu, kaže koordinatorka za industriju u kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori Aleksandra Aleksić.

Plan upisa u srednje škole u Rasinskom okrugu i spremnost privrednika da se uključe u dualno obrazovanje bile su teme nedavnog sastanka u Regionalnoj privrednoj komori na kome su učestvovali predstavnici Školske uprave, direktori srednjih škola iz Rasinskog okruga, privrednici i predstavnici Komore.

Načelnik Školske uprave Kruševac Zoran Asković podsetio je da se u Rasinskom  okrugu ove školske godine po dualnom modelu obrazuje 75 đaka za tri obrazovna profila i da je u njihovo školovanje uključeno 18 kompanija.

„Dosadašnja saradnja sa privednicima je odlična. Po dualnom modelu trenutno se obrazuju đaci za  modnog krojača u kruševačkoj Politehničkoj školi, za mehaničara motorih vozila u Prvoj tehničkoj školi i za operatera mašinske obrade u Tehničkoj školi u Trsteniku. Za narednu školsku godinu je predloženo da se, osim tih odeljenja, po dualnom sistemu školuje i odeljenje operatera mašinske obrade u Prvoj tehničkoj školi u Kruševcu, kao i odeljenje tehničara za kompjutersko konstruisanje na CNC mašinama, naveo je Asković.

On je istakao da dualno obrazovanje đacima pomaže da posle završene škole lakše dođu do posla i počnu da privređu, a poslodavcima da dobiju obučene kadrove.

Škole su, prema Askovićevim rečima, spremne da odgovore na zahteve privrednika za pomenute profile.

„U kruševačkoj Prvoj tehničkoj školi za profil operater mašinske obrade neophodno je nabaviti opremu koja je veoma skupa, ali očekujemo da će to biti prevaziđeno saradnjom škole i privrednika“, rekao je on.

Prema podacima kruševačke Regionalne privredne komore, privredi su najviše potrebna zanatska zanimanja, poput metalostrugara, metalobrusača, modnog krojača, zavarivača, mehaničara motornih vozila, tehničara za kompjutersko upravljanje na CNC mašinama, tesara.

Komora je, prepoznajući značaj dualnog obrazovanja, pre tri godine pokrenula projekat “U susret dualnom obrazovanju” zahvaljujući kome su prvi đaci po tom principu u Kruševcu obrazovani u školskoj 2015/2016. godini. Komora je, takođe, učestvovala u programu “Znanjem do posla” sprovodeći projekat „Knjigovodstvom do posla“ čiji je cilj  bio da se obukom mladih na radnom mestu smanji nezaposlenost te ciljne grupe.

Ove godine u Kruševcu osnovnu školu završava 1.323 đaka, a u Rasinskom okrugu 2.262 učenika. Planirano je da u srednjim školama u tom Okrugu bude ponuđeno 2.330 mesta za upis.

 

Tekst i foto: Jelena Božović   Uredila. Sandra Vlatković