Kruševac: Ilija Terzić, jedan od praktikanata koji se, u okviru projekta “Znanjem do posla” u kruševačkoj firmi Milošević doo, obučava za pomoćnog CNC operatera, nada se da će dobro naučiti zanat i da će jednog dana moći da postane sam svoj gazda.

 

Iako se školovao upravo za posao CNC operatera, odnosno u kruševačkoj Prvoj tehničkoj školi završio smer za mašinskog tehničara za kompjutersko upravljanje CNC mašine, Ilija kaže da praksu stiče tek sada, učeći na konkretnom radnom mestu.

 

 

“Ovo čemu se sada obučavam je moja struka, volim da radim ovaj posao, zato sam se i prijavio za ovu obuku za koji sam čuo na info-sesiji u našoj školi. Školu sam završio ove godine, pre nekoliko mesec i ovo mi je prvo radno iskustvo”, rekao je Ilija Terzić.

 

Na teorijskoj obuci, koja čini deo obuke na radnom mestu, je, kako kaže, čuo dosta toga što je znao iz škole. Najviše mu znači praksa koju obavlja paralelno.

 

“Sada kada vidim kako to funkcioniše u praksi, shvatam da je sve drugačije nego što smo učili u školi. U početku je bilo malo frke kad vidiš nešto novo, ali je mnogo lakše kada uđeš malo u štos. Učimo konkretno da postavimo predmet, što znači da prvo na kompjuteru izvadimo dimenzije, uradimo tehnički crtež, slikamo, koristimo programe Zevs i Autocad, potom sa kompjutera na mašinu prebacimo program, odemo na mašinu, proverimo da li je alat u redu, uključimo mašinu, nađemo početnu tačku i to je to “, objasnio je Ilija deo naučenog procesa rada.

 

Zadovoljan je, kako je rekao, jer iskustvo stiče na CNC mašini, što nije mogao da učini dok se školovao.

 

 

“Ipak, mi smo našli način da steknemo praksu, došli smo ovde, radimo, učimo. Zaista volim ovo zanimanje, želeo sam da radim ovakav posao. Cilj mi je da uspem u tome i da sutra kupim svoju mašinu, da taj posao radim samostalno, da budem sam svoj gazda, zato mi je ovo znanje ovde dragoceno. Lep je osećaj kada uspeš nešto da napraviš“, zaključio je Ilija.

 

Njegov mentor Ivan Matić, koji u firmi Milošević doo kao CNC operater radi na CNC mašinama  za gvožđe i  za sečenje limova, potvrdio je da je Ilija imao dobro teorijsko predznanje i da je veoma zainteresovan za praksu kroz koju sada to znanje unapređuje.

 

Uči, dodaje njegov mentor, između ostalog, crtanje dela, potom da pusti mašinu u rad, te da na njoj napravi polugotov deo, koji se kasnije dodatno mašinski obrađuje. Predviđeno je da se polaznici obuče i za konstruisanje novih delova, što je deo posla kojim se pomenuto preduzeće bavi.

 

Petorica praktikanata se u firmi Milošević doo za posao pomoćnog CNC operatera obučavaju tri meseca, s tim što je 16 dana posvećeno teoriji, a sve ostalo je praksa.

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković