Knjaževac: Udruženje građana Timočki klub, broker programa „Znanjem do posla“, uspostavilo je saradnju sa timom za karijerno vođenje i savetovanje u Srednjoj stručnoj školi „Dušan Trivunac Dragoš“ u Svrljigu.

 

Aktivnosti programa „Znanjem do posla“, koje su podrška mladima da usmere svoja interesovanja i sposobnosti i stvore jasniju sliku o zanimanjima koja će odabrati, predstavile su Snežana Pavković i Sanja Džakula.

 

Istaknuto da će zajednički rad Timočkog kluba i školskog karijernog tima biti od pomoći učenicima završnih razreda da lakše odaberu posao kojim će se baviti u budućnosti. U tom smislu, na raspolaganju će im biti i treninzi za takozvane „meke“ i tehničke veštine, a svoja interesovanja i sposobnosti moći će da provere i  kroz karijerni kviz i Basic Check test, alate, koje je kreirao program „Znjanjem do posla“, kako bi mladima pomogao u planiranju karijere.

 

U školi „Dušan Trivunac Dragoš“ u Svrljigu smeštena je gimnazija, kao i još tri strune škole, u kojima se mladi obučavaju za turističke, mašinske, ekonomske tehničare i trgovce. U žižu javnosti dospeli su kada su njihove učenike kompanije osmislile bio-razgradive filtere za cigarete i senzore za vazdušne jastuke vozača.

 

„U našoj školi postoje dve učeničke kompanije – BioFilter i LifeAid“, rekao je nastavnik Milan Nikolić, mentor učeničkih kompanija i objasnio da  da prva kompanija, BioFilter, proizvodi bio-razgradive filtera za cigarete sa semenom biljaka.

 

U momentu kada se opušak nađe na zemlji, prisustvom vlage i vode seme počinje da klija, automatski kreće da razgrađuje filter i nakon šest meseci, kada se filter razgradi, vi imate biljku, naveo je Nikolić.

 

Druga kompanija LifeAid life bavi se proizvodnjom senzora koji se ugrađuje u vazdušni jastuk volana vozača.

 

„Onog trenutka kada se desi saobraćajna nezgoda, to jest kada senzor da komandu vazdušnom jastuku za otvaranje, LifeAid uređaj automatski prepoznaje komandu dobijenu iz senzora i odmah putem satelita alarmira najbližu stanicu policije, hitnu pomoć i vatrogasnu službu“, ispričao je mentor učeničkih kompanija Milan Nikolić.

 

Kroz rad u učeničkim kompanijama, koje su deo programa organizacije Dostignuća mladih, mladi uče kako se prave biznis i marketing planovi, pronalaze proizvode i usluge kojih nema na tržištu, planiraju izradu proizvoda i na taj način stiču znanja o preduzetništvu i tržišnoj ekonomiji.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković