Pirot: U toku je realizacija javnog poziva „Zaposleni po meri vašeg biznisa“ u okviru projekta „Znanjem do posla” u Pirotu, gde počinje novi krug obuke na radnom mestu za 26 osoba u pirotskim kompanijama koje su iskazale potrebu za radnicima zanimanja CNC operater i zavarivač. Ovaj projekat za koji vlada veliko interesovanje u Pirotu realizuje Konzorcijum „JOB info centar“, u čijem sastavu su ZIP Centar za mlade i Udruženje građana „Osveženje“.

 

Javni poziv „Zaposleni po meri vašeg biznisa“ na delu

Prema rečima Mire Zlatkov iz JOB info centra u Pirotu, reč je o obuci za 14 CNC operatera i 12 zavarivača.

– Organizujemo obuku na radnom mestu za deficitarna zanimanja za koja su kompanije iskazale potrebu. Tokom pripreme ovih programa i projekata, razgovarali smo sa predstavnicima kompanija i došli do zaključaka da slobodna radna mesta postoje i da kompanije imaju potrebe za novim radnicima, ali i da su mladima potrebna određena predznanja i veštine za obavljanje poslova u tim kompanijama – kaže Zlatkov.

Ona dodaje da u JOB info centar stiže dosta prijava kandidata, a konkurs je još otvoren.

– Mladi ljudi koji su zainteresovani da se uključe u ovaj program obuke, nakon koje mogu dobiti i šansu za posao, dolaze kod nas, popunjavaju formular i dobijaju sve potrebne informacije. Potom ih upućujemo u kompanije koje obavljaju selekciju kandidata. Obuka u nekim kompanijama je već krenula – napominje Mira Zlatkov.

Obuci kandidata koji žele da steknu dodatna znanja i veštine za ova dva zanimanja, prethodiće obuka mentora koji će ih obučavati.

– Kao što je poznato, obuka na radnom mestu će biti sprovedena uz značajnu podršku mentora. Sastavni deo ovog projekta je obuka mentora koji dalje pomažu mladima da što lakše savladaju veštine neophodne za obavljanje određenog posla. Svaka od prijavljenih kompanija u kojima se organizuje obuka mladih na radnom mestu odredila je određeni broj radnika koji su potrebni kako bi obuka mladih protekla što svrsishodnije. Mentori takođe prolaze jednu kratku obuku i stiču znanja i veštine koje će kasnije preneti kandidatima, pratiće njihovu obuku i po završenoj obuci oceniti njihov rad. U nekim kompanijama su krenuli sa obukom mentora i svi se veoma ozbiljno pripremaju za ovaj projekat. Kad je reč o zanimanju CNC operatera, u obuci će učestvovati četiri kompanije“JLB-Soulier”, ”D Company”, STR ”Stojanović” i Preduzetnička radnja Mijić Božidara. Za zanimanje zavarivača obuke će biti organizovane u tri kompanije- ”D Company”, ”Stojanović” i ”Varmont” – ističe Mira Zlatkov.

 

Lakše do zaposlenja

Obuci kandidata koji žele da steknu dodatna znanja i veštine za ova dva zanimanja, prethodiće obuka mentora koji će ih obučavati.

– Ovo je prilika za sve mlade ljude da steknu određena znanja i veštine i da posle obuka, ukoliko zadovolje kriterijume koje kompanija postavi, i dobiju šansu za zaposlenje u kompaniji u kojoj su bili na obuci – kaže Mira Zlatkov.

 

„Znanjem do posla“ u Pirotu u 2018. godini

Kroz ovaj pilot projekat obuke na radnom mestu, nove veštine i znanja za inače deficitarna zanimanja u prvom krugu steklo je preko 40 nezaposlenih Piroćanaca mlađih od 30 godina. Prvi krug obuka je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije „Znanjem do posla“, podržala Vlada Švajcarske sa blizu 90.000 eura.
Aktivnosti programa “Znanjem do posla” u Pirotu posebnu pažnju posvetili su pripadnicima romske zajednice kako bi im pomogli da prevaziđu prepreke na putu do njihovog posla. Program „Znanjem do posla“ omogućio je u prvom krugu različite obuke za osnaživanje 80 mladih Romkinja (od kojih je 23 prošlo obuke na radnom mestu) koje su inače teže zapošljive na tržištu rada, a koje nemaju ili imaju samo završenu osnovnu školu.