Kragujevac:Završena obuka E2E u kragujevačkom preduzeću „Gomma line“. 10 mladih praktikanata učilo za radnika u proizvodnji gumenih profila, metalnih delova i kočionih creva za autoindustriju.

Mihajla(18) i Iliju(19) upoznajemo na radnom mestu u hali kompanije „Goma line“ samo nekoliko dana pošto su završili obuku „Znanjem do posla“. Posle praktične obuke na radnom mestu, kompanija im je ponudila posao. Kažu, presrećni su jer im je to prvi posao u životu od završetka školovanja.

 

Izdvojili su se interesovanjem i željom da uče

Ova dvojica mladića prvi put su se sreli na obuci u „Gomma line“ i zajedno su sticali znanja i veštine potrebne za rad u proizvodnji. Sada dele i isti radni prostor opremljen savremenim CNC mašinama. Iako su u neposrednoj blizini, nemaju vremena za razgovor. Potpuno su posvećeni radnim zadacima koje su dobili, pažljivo i vrlo koncentrisano premeravaju metalne delove. Do kraja smene ostalo je svega dvadesetak minuta, ali nema opuštanja, jer posao mora da se završi kvalitetno i bez greške, baš onako kako su učili tokom dvomesečne praktične obuke po programu „Znanjem do posla“.

 

„Mora da se bude ozbiljan, dok radiš sa mašinom ne možeš da razmišljaš o nečemu drugom, moraš da slušaš mašinu, da je pratiš kako i šta radi“ objašnjava Mihajlo Velić.

Mihajlo je po obrazovanju operater mašinske obrade, ali nije uspeo da pronađe posao u struci. Zarađivao je na sezonskim poslovima branja malina i jabuka. Za obuku „Znanjem do posla“ saznao je od svoje razredne iz Srednje stručne škole u Kragujevcu, a o javnom pozivu se bliže se obavestio preko Fejsbuka.

 

„Sve zadatke na obuci sam prihvatio, hteo sam sve da naučim, da radim. Ova obuka za mene znači mnogo, to je napredak u znanju, u poslu, u životu. Ovde sam mnogo naučio, više nego u školi“ kaže Mihajlo.

Sa obuke izdvaja to što je imao priliku da sam radi na modernoj CNC mašini, jer je, priseća se Mihajlo, u školi bilo samo starih mašina.

 

 

„U Gomma line sam učio o savremenoj CNC mašini, sve od A do Š, i iz nedelje u nedelju sve više napredovao“ kaže on.

Odgovara i na pitanje kakav je osećaj biti zaposlen i „zaraditi“ posao svojim trudom.

 

„Super je, mnogo mi znači da imam svoj posao i radim ono za šta sam se i školovao. Do sada nisam imao priliku da se zaposlim , tražio sam ali nisu me ni pozivali na razgovor iako mi je diplomski bio sa maksimalnim brojem poena“ priča Mihajlo.

Kaže da njegovi roditelji nisu verovali da je prvi bio izabran među svim praktikantima da ostane na radnom mestu u „Gomma line“.

 

„Roditelji su mi rekli da čuvam ovaj posao i onako kako sam se pokazao na obuci da tako nastavim i ubuduće na radnom mestu. A ja sam sebi kažem-trudiću se da budem još bolji“ zaključuje Mihajlo.

Za rad u tri smene u velikoj kompaniji – izvozniku spreman je i Ilija Mitrović. Put do prvog posla trasirala mu je obuka „Znanjem do posla“ o kojoj ga je obavestila profesorka iz Tehničke škole u kojoj je završio za elektrotehničara multimedije.

 

„Tokom ove obuke prošao sam kroz različite proizvodne pogone preduzeća. Prvo sam bio na presama gde se rade razni gumeni delovi za automobile, a druge nedelje prakse na CNC mašini koju sam prvi put video. Snašao sam se, nije bilo toliko teško da se nauči osnovno. Znam da još ima stvari koje moram da naučim i poboljšam. Imam volju i želju da što pre napredujem“ rekao je Ilija.

Poseban utisak na obuci ostavio je odličan odnos zaposlenih – radnika, poslovođa i mentora iz „Goma line“ prema praktikantima.

 

 

„Odmah sam bio prihvaćen. Kolege su od početka bile spremne da sve pokažu, da mi pomognu i da me nauče“ priča Ilija.

Na obuci se trudio i veruje da su to prepoznali i u kompaniji, pa je i njemu po završetku obuke stigao poziv za posao koji je priželjkivao.

 

„Nadam se da sam pokazao sve one vrline koje su potrebne, da sam zainteresovan, odgovoran, precizan, disciplinovani radnik. Željan sam da radim i napredujem“ kaže Ilija.

Kaže da je bio presrećan kada je dobio ponudu iz kompanije da dođe da radi. Jer, i ranije je pokušavao da pronađe posao, ali se nedostatak radnog iskustva pokazao kao glavna prepreka za zaposlenje.

 

„Baš sam tražio posao, jer mi je bio mnogo potreban. Živim sa samohranom majkom koja izdržava troje dece, a i stanujemo privatno. Ovaj posao mi mnogo znači jer ću sada moći da pomognem porodici“ rekao je Ilija.

Mihajlo i Ilija, srećni su što su dobili posao istog dana i sada su, kako kažu, postali prave kolege. Slažu se da je na njima sada i veća odgovornost i spremni su da nastave da se trude i vredno rade sa istim žarom kao i na obuci „Znanjem do posla“.

 

Gomma line: E2E je dobar put da dođemo do potrebnih radnika

Obuka radnika po programu „Znanjem do posla“ za kompaniju „Gomma line“ je bila potpuno novo iskustvo. Prvi put su na ovaj način došli do radnika koji su im potrebni.

Supervizor proizvodnje i mentor Nikola Čampar kaže da su tokom devetonedeljne obuke praktikanti prošli pet proizvodnih celina, da bi se videlo kako se uklapaju, kakva su im interesovanja i u kojim operacijama su najbolji. Njihov napredak se ocenjivao na kraju svake nedelje obuke.

 

„Mihajlo i Ilija su se kao praktikanti najbolje pokazali na metalnim delovima i u sada su raspoređeni na tim poslovima. Proces  je takav da se ubacuje šipka u mašinu koja, u zavisnosti od proizvoda, ima unapred podešen program, a naši mladi radnici prate sam rad mašine, ubacuju repromaterijal, kontrolišu da li su rezne pločice u redu i svaki komad mora proći njihovu proveru“ kaže Nikola Čampar.

On je bio zadužen i da napravi plan obuke za praktikante po proizvodnim pogonima i u saradnji sa poslovođom da prati realizaciju njihovih nedeljnih aktivnosti i rezultate.

 

 

„Dva meseca ovakve obuke su sasvim dovoljni da se vidi da li praktikant ima radnu etiku, da li je vredan, radan, da li poštuje disciplinu i može da radi kvalitetne komade. Za to vreme mogu da se obuče za određene operacije. Naravno, od praktikanata nismo ni očekivali vanserijski napredak već da imaju početno znanje sa kojim mogu samostalno da rade i da mogu dalje da se usavršavaju“  kaže Predrag Mijačić, direktor proizvodnje i tehnologije u „Gomma line“ i mentor obuke.

On kaže da su svi praktikanti obuke bili vrlo zainteresovani da budu osposobljeni za samostalan rad. Rezultatima se izdvojilo njih petoro, a dvojica su ostala da rade jer su takve bile trenutne potrebe preduzeća.

 

„Ova obuka je nama donela novo i vrlo korisno iskustvo u procesu angažovanja novih radnika. Do sada smo, generalno, pri odabiru kandidata išli ciljano samo na jedan proizvodni pogon, što znači da nismo mogli da vidimo kako bi se uklopio na drugom mestu u našoj proizvodnji“ kaže Mijačić.

Kaže da su tokom obuke „Znanjem do posla“ praktikanti prošli celu proizvodnju, a na osnovu njihove zainteresovanosti i rezultata videlo se u kojoj celini su se najbolje prilagodili.

U okviru obuke i mentori se su se pripremali za prenošenje znanja praktikantima kao i za ocenjivanje .

 

„Dobra je stvar što sve to možemo da primenimo i ubuduće. Naučili smo kako objasniti novom radniku kako da obavlja određenu operaciju i taj princip se meni lično svideo, prilično je prosto objašnjeno, a dovodi do rezultata. Korisno je sve što smo naučili i u vezi sa evaluacijom praktikanata“ rekao je Mijačić.

Plan obuke izradili su zaposleni u „Gomma line“ i, kako kažu u preduzeću, moći će da ga da primenjuju i ubuduće prilikom obučavanja mladih radnika.

 

„Prvi put smo na ovaj način izabrali nove radnike i namera je da i u buduće na isti način dolazimo do kadrova. Odlučili smo se za obuku Znanjem do posla jer smo na ovaj način mogli da obučimo mlade za konkretne poslove koji su nam potrebni u proizvodnji. Kroz ovu obuku smo mogli da vidimo u kojoj meri odgovaramo mi njima i oni nama“ zaključila je Biljana Stranjančević iz HR- a kompanije „Gomma line“.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković