Kragujevac:  Preduzeće Orion iz Kragujevca prvi put učestvuje u izvođenju obuka po programu Znanjem do posla i obučava mlade praktikante za tri zanimanja, operater na štampi aluminijumskih tuba, operater na liji za proizvodnju tuba i operater na CNC mašinama.

U okviru E2E prvi put se izvodi obuka za operatera na štampi aluminijumskih tuba i operatera na liniji za proizvodnju tuba. Program ove dve obuke je nastao u saradnji stručnjaka iz Oriona sa Razvojnim biznis centrom iz Kragujevca (RBC). Treća obuka, za zanimanje operater na CNC mašinama, realizuje se po ranije koncipiranom programu projekta „Znanjem do posla“.

Iz sporta u proizvodnju
U proizvodnji aluminijumskih tuba svoje mesto su našla dvojica praktikanata 29-godišnji Ivan Perović i 18-godišnji Vidak Jović iz Kragujevca. Oni ovde uče za zanimanje operater na štampi alu tuba. Za obojicu je zajedničko da su u tome apsolutne novajlije budući da pre ove obuke nisu imali nikakvo prethodno znanje niti iskustvo rada u proizvodnji.
Ivan je po obrazovanju finansijski tehničar koji se godinama profesionalno bavio odbojkom, a onda je odlučio da, kako kaže, promeni karijeru.

“Iz Nacionalne službe zapošljavanja su me pozvali da idem na prekvalifikaciju. Nemam nikakvo drugo radno iskustvo u svojoj struci niti u bilo kom drugom zanimanju osim sporta. Prijavio sam se na ovu obuku, ali, iskreno, nisam ni znao o čemu se radi. Kada sam obavio razgovor u kompaniji učinilo mi se da je zanimljivo i ispostavilo se da zaista jeste” , ispričao je Ivan.

Istakao je da nije imao apsolutno nikakvo predznanje o zanimanju za koje se obučava, ali da mu je pre dolaska u proizvodnju mnogo značila dvonedeljna teorijska obuka u Srednjoj stručnoj školi.

„Mislim da sam jako brzo shvatio suštinu posla, a za to je dosta zaslužan moj mentor. Od prvog dana je krenuo aktivno da radi sa mnom i za skoro tri meseca mislim da sam dosta naučio“.

Ivan je opisao ukratko obaveze koje ima na radnom mestu gde se obučava.

„U opisu posla mi je postavljanje štamparskih formi, jer svaka aluminijumska tuba ima drugačije dimenzije, na svakoj je slika drugačija. Pratim da li to ide kako treba, da li su nijanse u redu, da li se pojavljuju neke greške.“

Zadovoljan je napretkom i siguran je da bi posle još nekoliko meseci mogao i samostalno da radi.

„Plan ove obuke i jeste zapošljavanje u ovoj struci. Tome se i nadam, jer mi je posao potreban. Novac nije presudan već sociološka potreba za radom“ , naveo je Ivan.

Nove veštine „štampaju“ prvi posao
Vidak je po obrazovanju arhitektonski tehničar, koji ima samo kraće iskustvo fizičkog rada na građevini. Skoro godinu dana posle diplomiranja tražio je posao i nije uspeo. Čuo je za RBC, proverio o čemu se radi i vrlo je, kako je rekao, zadovoljan izborom obuke.

„Kad smo došli ovde, naši mentori Raja i Rile su se postavili vrlo profesionalno i razumeli nas. Sve su nam pokazali, setili su se dana kada su bili mladi kao mi i znali su kako treba da nam prenesu znanje“ , rekao je Vidak koji se obučava za operatera štampe u proizvodnji alu tuba.

Za posao za koji se obučava kaže da je veoma složen.

„Mi montiramo mašinu za štampu, a ona sa različitih cilindara prenosi određene štamparske forme na kojima se nalaze utisnuti određen simboli, pečat neke firme ili naslov. Više tih formi se prenosi na tubu, koja kasnije pečenjem dobija završni izgled“, „znalački“ objasnio je Vidak.

Obuka u Orionu je za njega veoma značajno iskustvo.

„Zaista bih voleo da ostanem ovde da radim. To mi je prvo radno iskustvo” , rekao je Vidak.

Prednosti obuke Znanjem do posla
Šef proizvodnje u Orionu Aleksandar Kovačević istakao je pozitivno iskustvo sa obukom praktikanata po programu Znanjem do posla .

„Kandidati koji su došli na obuku u okviru projekta Znanjem do posla najpre su prošli teorijsku obuku u školi, gde su stekli određena predznanja o tome šta se i kako ovde radi, koje mašine koristimo. To je na startu velika prednost i razlika u odnosu na naše ranije iskustvo sa novim radnicima koji su dolazili u našu firmu, a nisu imali takvu pripremu”, rekao je Aleksandar.

Prema njegovim rečima, za neka zanimanja koja se traže u preduzeću nema gotovih radnika na tržištu te je dobar način da se regrutuju kroz obuke kao što je „Znanjem do posla“.
Dodao je da formalno obrazovanje, srodno poslu za koji konkurišu, može da bude prednost, ali nije ni pravilo kada je reč o izboru kvalitetnih radnika. I primer praktikanata Ivana i Vidaka potvrđuje da se i druge struke, uz odgovarajuću obuku, mogu prekvalifikovati za konkretne poslove u proizvodnji.

„U saradnji sa RBC-om napravili smo program koji ćemo moći da koristimo i ubuduće u obukama naših novih radnika, što je još jedna prednost E2E“,istakao je šef proizvodnje u Orionu Aleksandar Kovačević.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković