Kruševac: Aktivnosti grupnog karijernog vođenja i savetovanja, radionice i info sesije, sprovedene su tokom oktobra u osnovnim školama u Kruševcu i srednjim školama u Rasinskom okrugu.

Reč je o aktivnostima koje sprovodi kruševački Edukativni centar u okviru projekta “Znanjem do posla”, koje su se prethodnih meseci, zbog epidemije korona virusa, “preselile” u onlajn prostor.

 

Da im je “živa reč” o karijernom vođenju i savetovanju veoma prijala potvrđuje predstavnica Edukativnog centra, Tijana Stefanović, koja vodi pomenute aktivnosti u okviru tog projekta.

 

– Reakcije mladih na radionicama i grupnim informisanjima su pozitivne. Jasno se uočava da im škola i svi vidovi druženja nedostaju jer se relativno teško prilagođavaju novom načinu učenje i sprovođenja školskih aktivnosti. “Živa reč” je nešto što mladi cene jer i sami mogu da iskažu mišljenje o onome što ih interesuje – kaže Tijana Stafanović.

 

 

U dogovoru sa saradnicima iz škola spajala su se po dva ili tri časa kako bi se realizovala određena tema karijenog vođenja i savetovanja ili je korišćena mogućnost da se u veoma ograničenom vremenu, u okviru informativnih sesija, učenici obaveste o svim uslugama KVIS-a koje su im na raspolaganju u okviru programa Znanjem do posla.

 

– Ovo je jako bitno imajući u vidu da imamo nove alate u KVIS – u koje primenjujemo od 2019. godine, a od 2020. godine primenjujemo još dva veoma značajna alata: karijerni kviz i Basic Check test. Povećava se broj učenika koji žele da isprobaju Basic Check test. Vodimo računa da ih organizujemo u manje grupe od pet do šest učenika, s obzirom na to da testiranje sprovodimo u našim prostorijama uz poštovanje propisanih mera – navodi ona.

 

Napominje da je online individualni i grupni KVIS, koji je razvijen nakon početka epidemije korona virusa, aktivan te da se primenjuje u skladu sa potrebama mladih.

– Nameravamo da on ostane deo standardne palete usluga KVIS-a, a za sada, dok smo u mogućnosti da dolazimo u direktan kontakt sa mladima, težićemo da sprovodimo grupni KVIS neposrednim kontaktom uz poštovanje svih mera zaštite zdravlja svih učesnika – kaže ona.

 

Za jednu od aktivnosti KVIS-a koja je ranije sprovođena, Realni susret, razmatra se mogućnost održavanja preko Zoom aplikacije kada bi se učenici povezali sa predstavnicima određenih zanimanja. Inače, Realni susreti su ove godine, zbog epidemije korone, sprovođeni kroz gostovanja predstavnika zanimanja u radio emisijama.

 

 

Inače, na jednoiposatnim radionicama grupnog karijernog vođenja i savetovanja obrađuje se po jedna od tema: koliko dobro poznaješ sebe, koliko dobro poznaješ željeno zanimanje, kako do odluke o izboru zanimanja, pisanje radne biografije i motivacionog pisma, komunikacija i predstavljanje poslodavcu te pokretanje sopstvenog posla kao pravac u razvoju karijere.

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković