Knjaževac: Obrazovanje iz informacionih i komunikacionih tehnologija, kao i sertifikacija u oblasti poznavanja rada na računaru, bile su neke od tema još još jednog webinara, koji je organizovao Timočki klub, lokalni partner programa “Znanjem do posla”. Panelista je bio Miljan Jeremić, diplomirani inženjer elektrotehnike, profesor računarstva i informatike u Knjaževačkoj gimnaziji.

 

Unapređenje ličnog i profesionalnog života danas je nemoguće i zamisliti bez jedne gotovo podrazumevajuće veštine, a to je sposobnost korišćenja računara. “Ona nam omogućava da razumemo i koristimo nove tehnologije kako bismo bili bolji učenici, studenti, radnici”, kazao je profesor Jeremić.

 

”Danas je svim ljudima potrebno osnovno razumevanje informacionih i komunikacionih tehnologija. Zato je važno obrazovanje ljudi kako bi bili kompetentni u osnovnom korišćenju ICT tehnologija. Verujem da će vrlo brzo doći vreme u kome će standrad prilikom zapošljavanja, ili preuzimanje više funkcije u firmi, biti posedovanje ECDL sertifikata, svojevrsne ”vozačke dozvole”, kojom pokazujemo koliko zapravo poznajemo rad na računaru.”

 

U Srbiji, ova vrsta obuke postaje sve zanimljivija u mnogim ustanovama. Posebno su za nju zaintresovani nastavnici, koji će zahvaljujući dobijenim licencama, moći i sami da rade na obuci učenika i svih drugih kojima je potrebno ovo znanje i sertifikat.

 

Tokom webinara bilo je reči i o Microsoft, ORACLE, CISCO sertifikatima za inženjere i programere, kao i o zahtevima evropskog tržišta u ovoj oblasti. Miljan Jeremić se posebno osvrnuo na princip doživotnog učenja (life-long learning), konstantnog usavršavanja ne samo u školi, koja jeste važan, ali ne i jedini centar razvoja i učenja, već i kod kuće, na poslu, pa i kroz aktivnosti tokom slobodnog vremena.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković