Kruševac: Želja da pomogne mladima da brže dođu do posla, a posebno da pomogne mladima iz socijalno ranjivih grupa da se ekonomski osamostale, ali i činjenica da već godinama ne mogu da zaposle kvalifikovane šivače – konfekcionare, bili su glavni razlozi da se kruševačka kompanija „Konfecija TID“ uključi u projekat „Znanjem do posla“.

Konfekcija TID je osnovana 1990. godine, do 2008. godine šila je isključivo dečiju garderobu, potom dve godine dečije jakne da bi se nakon toga potpuno preorijentisala na program HTZ garderobe. Danas ima 25 stalno zaposlenih radnika, izvozi 90 odsto proizvodnje, a radi HTZ garderobu za nemačku vojsku, te za partnere iz Švajcarske, Francuske, Slovenije.

Program obuke jedan je od četiri programa obuke na radom mestu koji se u Kruševcu sprovodi u okviru projekta „Znanjem do posla“. Cilj projekta je da mladima ponudi sistem obuke i dokvalifikacije koji će im bez obzira na socijalne, ekonomske ili obrazovne početne pozicije omogućiti jednake šanse da nauče one veštine koje poslodavci traže kako bi brže došli do posla.

Tražen posao, a obučenih radnika nigde

O tome koliko su šivači tražen posao priča Zoran Marinković, vlasnik i direktor Konfekcije TID:

„Tokom protekle dve godine konfekcije iz Rasinskog okruga su tražile sigurno stotinak radnika,  nisu uspele da zaposle ni jednog novog. Prisutna je samo fluktuacija radne snage u ovoj branši, prelazak od jednog kod drugog poslodavca. To nas je motivisalo da se uključimo u projekat „Znanjem do posla“ i obučimo kadar koji je potreban nama i našoj branši“.

Marinković je u isto vreme bio i menadžer projekta obuke za šivače, koja se sprovodi u njegovoj konfekciji. Praktikanti koje je primio imaju od 16 do 26 godina, a većina njih ranije nigde nije radila:

„Obuka je počela sredinom januara, traje šest meseci. Nakon dva meseca mogu da se uključe u rad u proizvodnji, na jednostavnijim operacijama. Da bi neko postao zaista dobar, iskusan, šivač potrebno mu je dve do tri godine prakse“ objašnjava Marinković koji je uz ovu konfekciju rastao, jer su je pre 26 godina osnovali njegovi roditelji.

Prilika da nauče zanat i steknu radne navike

Dok obilazi svoje praktikane koji polako rade za mašinama i pokazuje im kako se popravlja štep, kako da „teraju“ iglu unazad ili da je promene ako se polomi, kaže da je zadovoljan njihovim napretkom.

„Iskustvo koje imam sa polaznicima je uglavnom dobro. Većini je ovo prvi posao pa ponekad nemaju strpljenje da odredjeni period sede, ali za to imamo razumevanje.  Grupa je veoma heterogena, polaznici su različitog obrazovnog i socijalnog statusa, ali su se svi veoma dobro uklopili, što je važno“ kaže Marinković.

Da je Marinković upravu kada kaže da je grupa heterogena svedoči podatak da mu najmlađa polaznica ima samo 16 godina, a da se među praktikantima nalaze i žena koja završava Višu poslovnu školu, te mladić koji samo što nije maturirao na srednjoj Bogoslovskoj školi na Cetinju (o čemu smo pisali).

Posao za sve

Marinković je prvobitno planirao da nakon završetka obuke zadrži petoro najboljih polaznika, ali da je sada spreman da primi sve koji dobro nauče zanat.

„Ukoliko se pokažu dobro sigurno nećemo da ih ispustimo jer nam je ovo šansa da regrutujemo dobar kadar“ kaže Zoran podsećajući da polaznici nemaju nikakvu obavezu prema konfekciji, te da će od nje dobiti preporuku ukoliko budu želeli da rade na nekom drugom mestu.

Nedostatak stručnjaka – dugotrajan problem

Problem nedostatka kadra za rad u konfekciji nastao je, smatra on, jer su se đaci za profile iz te branše svojevremeno školovali širom bivše Jugoslavije, pa je obuka za krojače rađena u Sloveniji, tehnologija prozvodnog programa se izučavala na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, a proizvodnja materijala na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu.

Dodatni problem bilo je ukidanje Škole učenika u privredi. Njegovo iskustvo pokazuje da đaci koji mu dolaze sa završenom srednjom tekstilmom školom nemaju praktična znanja i da je potrebno dosta vremena i truda da se oni osposobe za samostalan rad. Ovo je problem koji se Marinković nada da će ublažiti uz program „Znanjem do posla“ uz koji će istovremeno obezbediti posao i platu za mlade.

Znanjem do posla – Kruševac

Pored obuka na radnom mestu za posao šivača u Konfekciji TID, u Kruševcu se, u okviru projekta „Znanjem do posla“,  za ukupno 50 nezaposlenih mladih ljudi organizuje obuka za još 4 zanimanja – zubnog tehničara, gumarskog tehničara i knjigovođu. Sredstva u iznosu od 81.000 franka za realizaciju ovih obuka izdvojila je Vlada Švajcarske.

U pet pilot opština programa „Znanjem do posla“ slične obuke će proći ukupno 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i u njihovu realizaciju uloženo je 450.000 franaka obezbeđenih donacijom Švajcarske vlade.

Program „Znanjem do posla“ je četvorogodišnji program kojim se povećava zapošljivost mladih u Srbiji i to kroz prilagođavanje švajcarskog metoda obuke na radnom mestu lokalnim uslovima u Srbiji. Program u partnrstvu sa Vladom Republike Srbije testira i druge inovativne metode zapošljavanja, a posebnu pažnju usmerena je na pronalaženje dugoročno održivog modela za podršku zapošljavnju teže zapošljivih kategorija mladih.

Znanjem do posla – Srbija

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinarka:Jelena Božović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Kruševac – LINK
Omladinski savet Kruševca – LINK