Kruševac: Milica, Jelena i Sara su se, nakon školovanja za modelara odeće, prijavile za obuku na radnom mestu, koja se sprovodi u okviru projekta „Znanjem do posla”, a poslu se uče u kruševačkom preduzeću „Leganca”, koje se bavi proizvodnjom odeće.

 

Polaznice obuke navode da u praksi primenjuju, ali i značajno nadograđuju znanja stečena u školi.

 

 

Za Milicu Đorđević (23), koja je završila Politehničku školu „Milutin Milanković”, smer za modelara, obuka u „Leganci” je prvi posao. U tom preduzeću ona uči da radi na štepaćoj mašini, na specijalnoj mašini za drikere, potom u doradi, u krojačnici, na presi…

 

„Najviše mi se sviđa dorada, to je najzanimljivije, tu proveravamo da li je sve urađeno kako treba, ako nešto nije u redu moramo da vratimo i taj deo posla nosi veliku odgovornost. Rad za mašinama nije težak, ali traži veću koncentraciju kako bi štepovi bili lepo urađeni”, rekla je Milica.

 

Mnogo znači, dodala je, obuka na radnom mestu jer se kroz nju bolje shvata i teorija.

 

„U školi smo imali praksu jednom nedeljno, to nije bilo dovoljno da shvatimo svu teoriju. Ovde je mnogo zanimljivije, ima i boljih mašina”, navela je Milica.

 

 

Dolaskom u „Lagancu” ispunila joj se želja da pokuša da ostane u svojoj profesiji i da se u njoj dalje usavršava.

 

Isti smer završila je praktikantkinja Jelena Babić (24), kojoj je praksa na poslu, kako je rekla, ostvarenje želje da i dalje uči, jer ima ambiciju da se usavršava kao dizajnerka.

 

„Ovo je pravi praktični deo onoga što se zove tekstilstvo, naučile smo mnogo toga novog u odnosu na ono što smo učile u školi. Takođe, radimo za neke velike firme, koje su u svojim zemljama na dobrom glasu, što je posebno motivišuće. Imamo ovde, na primer, štep za koji u školi nismo ni čuli, potom dugmad koja mašinama bušimo i stavljamo”, ispričala je Jelena dodajući da joj je sve to novo, mada je i na praksi u školi uvek bila veoma zainteresovana.

 

Kaže da su koleginice i mentorke veoma strpljive i sigurna je da se takav kolektiv retko gde nalazi.

 

 

Najmlađa od ove tri praktikantkinje je Sara Pecić (20), kojoj je ovo, takođe, prvi posao, kaže da joj je dosta toga poznato iz škole i sa prakse koju je tada imala.

 

„Posao nije težak, radim na mašini, u doradi, u krojačnici. Planiram da postanem modni dizajner, a najzanimljiviji su mi modni šabloni“, rekla je ona. 

 

 

 

Njihova mentorka Marina Vučićević istakla je da su se one, obučavajući se za zanimanje šivača, do sada pokazale dobro, da su pažljive, zainteresovane i da su nedavno, kada je bilo više posla, pokazale da mogu dosta da pomognu.

 

Jedan od zaposlenih u krojačnici Miloš Miladinović, napomenuo je da je ovakva obuka veoma značajna za to preduzeće, koje radi tešku konfekciju, jer oblikuju zaposlene u skladu sa svojim potrebama.

 

Inače, vlasnik firme „Leganca” Bojan Pecić je 2017. godine učestvovao u SKA analizi i pripremi programa obuke (kurikuluma) za zanimanje krojač, za koje su se tada praktikanti obučavali u kruševačkoj konfekciji TID i sada je, kada se otvorila mogućnost da njegova firma zaposli nove radnike, odlučio da se obučavaju kroz ovaj program.

 

U „Leganci“ se kroz projekat „Znanjem do posla“ za posao šivača obučava pet polaznica.

 

Tekst i foto: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković