Knjaževac: Postoje reči koje upotrebljavamo svakodnevno, a da, zapravo, ne znamo njihovo pravo značenje. Jedna od takvih reči je i KARIJERA. Iako mislimo da nam je ovaj pojam sasvim jasan, ipak mnogi od nas ne znaju šta sve karijera podrazumeva i na šta se odnosi. Slađana Milutinović, karijerna praktičarka Timočkog kluba, lokalnog partnera projekta ”Znanjem do posla” približava faze karijere, pomažući mladima da naoružani znanjem steknu samopouzdanje, tako neophodno u traženju posla.

 

U različitim periodima života želimo različite stvari, menjamo svoje ciljeve, stavove i želje, s vremenom saznajemo koje su to naše prednosti, a šta su nam mane, pa ove prve ojačavamo, a druge otklanjamo. Proces učenja i napredovanja, dakle, naša karijera, traje neprekidno sve dok ne izađemo iz sveta rada, kaže Slađana.

 

”Smatra se da karijeru uspostavljamo od 18. do 25. godine, izborom pravog zanimanja i ulaskom u firmu, kompaniju, organizaciju u kojoj ćemo raditi. Tu nas očekuje uvođenje u posao, navikavanje na radnu sredinu, sticanje potrebnih znanja i veština, upoznavanje sa kolegama. Istraživanja su pokazala da više od polovine zaposlenih svoju karijeru nije počelo poslom koji su želeli, pa je fluktuacija radne snage najizraženija u ovoj fazi razvoja karijere”.

 

Druga faza razvoja karijere – napredovanje, počinje između 30. i 35, a traje do 40, odnosno 45. godine, nastavlja Milutinović.

 

 

”Zaposleni je u ovoj fazi stabilizovao karijeru, opredelio se za određeni posao, stekao sigurnost, postao svestan svojih poslovnih obaveza, potpuno se osamostalio. Posebna pažnja posvećuje se vrednovanju radnog doprinosa i sistemu napredovanja. Pri kraju ove faze, zaposleni tačno zna da li je na pravom putu ostvarenja svojih poslovnih ciljeva, ili nije. U ovom periodu može se pojaviti kriza, vezana za intenzivna preispitivanja neostvarenih profesionalnih želja i ambicija”.

 

Treću fazu možemo nazvati ”održavanje karijere”. Ova faza počinje u 40. godini i traje do 55. godine.

 

”Zaposleni ima stabilan, potvrđen i priznat položaj u organizaciji, proverena znanja, potvrđene sposobnosti. U ovom periodu često dolazi i do velikih promena u karijeri. Može se nastaviti njen rast, održavati postojeće stanje, a može započeti i period opadanja. Ukoliko nismo ostvarili profesionalne i životne ciljeve i planove, u ovom periodu doći će i do preispitivanja životnog stila, životnih vrednosti. Mnogi se u tom periodu opredeljuju za nove izazove, pa i za promenu karijere”, naglašava Slađana Milutinović.

 

Faza kasne karijere počinje između 50. i 55. godine i traje do penzionisanja.

 

”Ovo je faza takozvanog povlačenja i opadanja aktivnosti. To je vreme kada održavamo karijeru i pripremamo se za penziju. Iako je reč o poslednjoj fazi karijere, karakteriše je osećaj ispunjenosti poslom i minulim radom. Stečeno znanje prenosi se mladima i koristi za razvoj organizacije, firme, kompanije…To je, takođe, vreme u kojem se pripremamo (psihički i profesionalno) za odlazak u penziju. Radna aktivnost je smanjena, dužnosti, znanja, iskustva, ovlašćenja, se prenose na mlađe kolege. Ljudi se u ovoj fazi različito ponašaju i različito odnose prema onome što ih očekuje. Neki imaju osećaj ispunjenosti, dok za druge kraj karijere može da bude trauma. Zato je bitno da organizacija, kompanija, firma, pripremi svoje zaposlene za prestanak rada”, zaključila je za Slađana Milutinović. 

 

U okviru svojih online aktivnosti, Timočki klub pripremio je niz korisnih dokumenata i saveta, koje su učinili dostupnim svim korisnicima Facebooka i YouTuba. Iako nas je pandemija prilično usporila u socijalnim interakcijama, Timočki klub je našao način da mladima pruži priliku za lično usavršavanje na polju karijere, ali i podršku u izboru budućeg karijernog puta.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković