Novi Pazar: Udruženje psihologa Novi Pazar počelo je sa primenom “Basic Check-a”, online alata urađenog po modelu koji se primenjuje u Švajcarskoj, za procenu kompetencija učenika i studenata.

Testiranje se sprovodi u okviru programa “Znanjem do posla”, a u narednih par nedelja svoja znanja i veštine na taj način proveriće dvadesetoro mladih iz ovog grada.

– Test je koncipiran po švajcarskom modelu, preveden je sa nemačkog i standardizovan za procenu znanja i veština mladih u Srbiji u sklopu karijernog savetovanja i vođenja – priča za E2E Emina Totić, karijerna savetnica u Udruženju psihologa Novi Pazar.

“Basic Check” obuhvata pitanja iz četiri oblasti – poznavanja srpskog jezika, matematike, numeričke (logičke) zadatke, kao i engleskog jezika.

 

 

– Zadaci su tako koncipirani da će otkriti koji nivo znanja i sposobnosti poseduju mladi iz tih oblasti. Namenjen je mladima koji su još u procesu obrazovanja, a time im je i znanje još sveže – objašnjava Totić.

Svi koji uspešno završe test dobiće sertifikate, a ostvareni rezultati koristiće karijernim savetnicima u daljem radu.

– U pitanju je koristan alat koji će nam otkriti kakva znanja i veštine poseduju naši korisnici, a potom ćemo te rezultate “udružiti” sa njihovim interesovanjima i odlučiti šta je najbolja opcija za njihovo dalje obrazovanje i razvoj karijere – poručila je Emina.

Udruženje psihologa Novi Pazara, u okviru programa “Znanjem do posla”, pružilo je uslugu karijernog savetovanja i vođenja za više stotina mladih, učenika i studenata, ali i nezaposlenih iz ovog grada, Sjenice i Tutina.

U sklopu tog programa, koji podržava Vlada Švajcarske, realizovane su i praktične obuke za deficitarna zanimanja u ovom delu Srbije posle kojih je dobar deo polaznika došao do zaposlenja.

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković