Knjaževac:Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji posetila je Knjaževac, gde je sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarala o rezultatima realizacije programa ”Znanjem do posla”. Insistirajući da za E2E priču govori na srpskom, gospođa Lojbli je sa zadovoljstvom istakla da su ti rezultati veoma dobri.

 

”Dobili smo odlične rezultate u prvoj fazi. Imali smo 50 praktikanata, a 27 mladih ljudi dobilo je stalan posao. Uz odličnu saradnju sa opštinom Knjaževac i Timočkim klubom, kao partnerima, očekujem da ćemo tako nastaviti u drugoj fazi,” kazala je Lojbli.

 


U pratnji svojih domaćina, Ursula Lojbli posetila je knjaževačku kompaniju ”Alfa klima”. Specijalizovano za proizvodnju termotehničke opreme iz oblasti klimatizacije, hlađenja i ventilacije, ovo preduzeće novi je partner programa ”Znanjem do posla”.

 

”To je firma koja ima dugogodišnji rast, firma koja je nedavno dobila i podršku Fonda za inovacije, koja kreće u nove investicione projekte, planira povećanje proizvodnje. U ovoj firmi biće dva praktikanta na poslovima metalnskih radnika bravara . Ako taj inovativni program uspe, tražićemo dva mlada radnika koja odgovaraju potrebama ovog preduzeća, gde je rad veoma specifičan. Praktikanti imaju mentore, koji će pratiti njihov rad i pomoći im da kroz radnu praksu saznaju što više, dobiju sertifikate, a kasnije i trajno zaposlenje”, rekla je Snežana Pavković, direktorka Timočkog kluba.

 

 

 

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbli sa saradnicima posetila je Pirot, gde su predstavljeni rezultati zapošljavanja mladih u ovom gradu i Knjaževcu. Program vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“ sprovodi se u pet gradova među kojima su i ova dva grada. Predstavljeni rezultati pokazuju da je samo u protekloj godini više od polovine mladih koji su prolazili obuke u okviru programa nakon toga našlo posao.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković