Kragujevac: Uobičajena slika i u vreme korone: nezaposleni ispred šaltera kragujevačke filijale NSZ u Kragujevcu. Novina je što sada nose zaštitne maske i drže distancu, pa je red produžen i ispred ulaza u filijalu.

 

Najviše je mladih koji su došli da “overe” karton, dok ima i onih koji se prijavljuju prvi put na evidenciju nezaposlenih. Zajedničko im je iščekivanje da će s jeseni imati više sreće u zapošljavanju.

 

Sreli smo Dragana, Milana i Natašu, koji su rekli da nemaju radnog iskustva posle završetka Srednje stručne škole. Leto provode radeći “po malo” neke sezonske poslove. Kažu da su uporni u traženju posla, prate oglase, raspituju se kod poslodavaca. Prihvatili bi i obuke prekvalifikacije ili dokvalifikacije, jer smatraju da bi tako brže mogli da dođu do prvog zaposlenja. O obukama “Znanjem do posla” su saznali preko “Fejsa”, ali i od svog drugara koji se zaposlio u kompaniji u kojoj je bio na praksi. Poručili su da će obavezno da se prijave kada bude oglašen poziv, jer su čuli da će biti novih obuka na radnom mestu u okviru projekta “Znanjem do posla”.

 

U NSZ filijali Kragujevac mladi mogu da dobiju informacije o mogućnostima da se uključe u stručnu praksu i razne obuke, među kojima su i one koje se sprovode po projektu “Znanjem do posla“.

 

(Ne)zaposlenost mladih iz Šumadije u brojkama NSZ

Prema evidenciji NSZ, u Šumadijskom okrugu koji obuhvata grad Kragujevac i još šest opština, ukupno je 26.355 nezaposlenih, a mladi do 30 godina čine blizu 19 odsto ukupnog broja nezaposlenih.

 

“Učešće mladih se smanjuje, u odnosu na ranije godine kada je bilo je 23-24 posto mladih u ukupnom broju na evidenciji nezaposlenih” rekla je direktorka kragujevačke filijale NSZ Gorica Bačanin.

 

U Šumadiji je u avgustu bilo 4982 mladih do 30 godina bez zaposlenja, od čega je 2906 žena.

 

Skoro polovina nezaposlenih mladih ima IV stepen stručne spreme, zatim treći – 960, dok je visokoobrazovanih 841. Bez posla je i 726 mladih sa prvim stepenom, odnosno osnovnom školom.

Na teritoriji grada Kragujevca je isti “trend”, te je najviše mladih bez posla sa završenom srednjom školom, a odmah zatim slede oni sa fakultetskom diplomom.

 

Traženi medicinari, građevinci, inženjeri, dostavljači…

U prvih sedam meseci ove godine filijala Kragujevac NSZ je registrovala manje zapošljavanja u Šumadiji za 11,7 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Bilo je 5.880 slučajeva zapošljavanja, a učešće mladih do 30 godina je bilo oko 34 odsto.

 

U filijali NSZ kažu da zbog epidemije COVID-19 nije bilo “turbulencija” na tržištu rada, odnosno nije bilo ni većeg zapošljavanja ni otpuštanja radnika. Stabilnom stanju su doprinele Vladine mere u vezi sa finansiranjem “minimalca” za zaposlene. Dodaju: “Videćemo kako će biti od oktobra”.

 

U vreme korone došlo je promena na listi inače traženih zanimanja, pošto su neka od njih postala “neželjena” pre svega u onim sektorima privrede čije je poslovanje najviše pogođeno posledica epidemijom.

 

U NSZ u Kragujevcu kažu da se manje traže radnici u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu.

 

S druge strane, i dalje su tržištu rada u Šumadiji potrebni građevinski radnici, građevinski inženjeri, vulkanizeri, zavarivači, dostavljači…

 

Poslodavci su bili zainteresovani i za stručnu praksu u organizaciji NSZ za pravnike, ekonomiste, prosvetne radnike.

 

 

I dalje se traže mašinski inženjeri i IT zanimanja, kao i druga koja mogu da se obavljaju od kuće.

 

Tražili su se zdravstveni radnici, pa je smanjen broj nezaposlenih na evidenciji NSZ. Medicinski tehničari i laboranti su bili potrebni Kliničkom centru i Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu. Medicinskih tehničara je u avgustu bilo manje na evidenciji u odnosu na početak godine za 60, a lekara za blizu 80.

 

U NSZ beleže ove godine i zapošljavanje prosvetnih radnika. Po odobrenju nadležnog ministarstva, za stalno su se zaposlili prosvetari koji su radili na određeno vreme, više od 300 na teritoriji Šumadije.

 

Poslodavci daju prednost zapošljavanju mladih

“Poslodavci više traže mlađe radnike kojima daju šansu i radije njih zapošljavaju. Primaju mlade da bi kroz obuke mogli da steknu nova znanja i iskustva, prilagođena potrebama kompanija” rekla je Bačanin.

 

U NSZ vrše posredovanje u zapošljavanju koje podrazumeva selekciju kandidata sa evidencije nezaposlenih po zahtevu poslodavca za zanimanja i dodatne veštine.

 

“Organizujemo i „Info dan“ na kome poslodavac nezaposlenima predstavlja svoje potrebe za kadrovima. Poslodavac vrši i konačan odabir kandidata koje mi upućujemo na osnovu selekcije. On obavlja pojedinačne intervjue i donosi odluku o zapošljavanju” kaže direktorka NSZ-filijale Kragujevac.

 

U okviru podrške u zapošljavanju mladih do 30 godina, NSZ primenjuje set mera, pored ostalih program stručne prakse i program pripravnika sa srednjim, višim i visokim obrazovanjem.

 

U program stručne prakse je bilo uključeno 123 mladih do kraja jula ove godine, dok je u programu pripravnika bilo 24 mlađih od 30 godina.

 

Mladi do 30 godina imaju prioritet u programu subvencija poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih osoba i programu samozapošljavanja.

 

Za mlađe od 30 godina postoje i ne-finansijske mere. Reč je o obukama za tržište rada, aktivno traženje posla, JOB klub, obuke “Put do uspešnog preduzetnika” koje se sprovode elektronski.

 

Saradnja se ogleda i u kontinuiranom informisanju mladih  i predstavljanju mogućnosti da se uključe u neku od obuka koje se sprovode u okviru projekta “Znanjem do posla“.

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković